share dari link fb ~Buku Resepi
MEXICAN BUNS
Oleh:Isma Maisarah
FILLING/INTI
200gm mentega
1/2 sudu kecil esen vanila
70gm brown sugar
Pukul mentega dgn speed sederhana selama tiga minit.
Masukkan esen vanila dan gula perang. Mix hingga sebati.
Simpan dalam peti sejuk.
Topping/kulit
200gm mentega
160gm gula aising
Tiga biji telur gred A
200gm tepung gandum
1 sudu kecil perisa koko/kopi/mocha
Putar mentega dgn speed sederhana selama 5 minit.
Perlahan-lahan masukkan telur, gula aising dan perisa.
Masukkan tepung sedeikit demi sedikit putar hingga sebati dan halus.
Masukkan dlm piping bag.
DOH ROTI
500gm tepung gandum/tepung roti (saya guna tepung gandum)
11 gm yis segera
1/2 cwn gula halus
Secubit garam
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar water roux (nk letak lebih pun x pe tp kurangkan sukatan air)
1 biji telur
220 ml air sejuk dari peti ais
2 sudu besar mentega/marjerin/ shortening
Satukan semua bahan. Kalau nk rendam yis dgn air suam dan gula dulu pun boleh. Uli hingga lembut (kalau ada BM -bread maker lagi bagus)..saya uli dgn tangan 1/2 jam..selang seli..banting doh..uli..x larat nk uli je. Perap doh 30 minit atau hingga doh naik sekali ganda. Setelah doh naik..tumbuk2 doh. Dan bulat2kan...rehat kan doh 7-10 minit sblm di masukkan filling.
Water roux
1/4 cwn tepung gandum
250 ml air
Campurkan semua bahan dan kacau dgn hand whisk. Masak atas api yg perlahan. Kacau sentiasa supaya jgn bergentel. Kacau hingga pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna & boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dlm suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.
Cara2:
Ambil sebiji doh dan leperkan, isi inti di tengah2 dan tutup dgn kemas.
Susun atas loyang, jarakkan utk doh mengembang. Rehatkan doh hingga naik satu kali ganda saiz doh.
Panaskan oven. Picitkan adunan topping secara melingkar di atas doh. Bakar selama 20-25 minit suhu 150c-170c mengikut kepanasan oven masing2
No comments:
Post a Comment