RESEPI AYAM TANDOORI BAIK PUNYA
Bahan-bahan ( 3-5 orang )
6-8 ketul potongan ayam (ikut bahagian mana yg disukai)
Jus lemon secukupnya utk disapu pada ayam
1 ulas bwg merah*
3-4 ulas bwg putih*
½ inci halia*
1 sdk serbuk jintan putih**
2 sdk serbuk ketumbar**
1 sdb jus lemon**
1 sdk garam**
½ sdk serbuk cili** (blh tambah jika ingin lebih pedas)
1 cwn plain yoghurt**
Sedikit pewarna merah
Cara-cara
Dalam satu bekas, sapu & gaul rata semua ayam dgn jus lemon. Perapkan dlm 30-45 minit.
Dalam bekas yg lain, gaul rata kesemua bhn kisar(*) dgn bhn2 lain(**) utk dijadikan pes. Kemudian masukkan beberapa titik pewarna merah, kacau sebati pes (biar warna pes merah pekat sedikit).
Tuang & tabur pes ke dalam bekas ayam yg dh diperap td. Pastikan smua ayam disaluti pes. Perap dlm 2-4 jam, dlm peti sejuk; jika ingin rasa perapan yg lebih sedap, perap semalaman.
Utk bakar, susun ayam atas wire rack (yg diletak atas loyang pembakar) & bakar ayam dlm preheated oven (180C) atau boleh digril – hgga ayam empuk (masak). Smbil bakar/gril, blh sapukn lebihan pes td (jika ada lg) pd ayam – supaya biar naik aroma ayam tandoori.
Perah limau nipis atas ayam tandoori sebelum dijamah.
Resepi : alma
Bahan-bahan ( 3-5 orang )
6-8 ketul potongan ayam (ikut bahagian mana yg disukai)
Jus lemon secukupnya utk disapu pada ayam
1 ulas bwg merah*
3-4 ulas bwg putih*
½ inci halia*
1 sdk serbuk jintan putih**
2 sdk serbuk ketumbar**
1 sdb jus lemon**
1 sdk garam**
½ sdk serbuk cili** (blh tambah jika ingin lebih pedas)
1 cwn plain yoghurt**
Sedikit pewarna merah
Cara-cara
Dalam satu bekas, sapu & gaul rata semua ayam dgn jus lemon. Perapkan dlm 30-45 minit.
Dalam bekas yg lain, gaul rata kesemua bhn kisar(*) dgn bhn2 lain(**) utk dijadikan pes. Kemudian masukkan beberapa titik pewarna merah, kacau sebati pes (biar warna pes merah pekat sedikit).
Tuang & tabur pes ke dalam bekas ayam yg dh diperap td. Pastikan smua ayam disaluti pes. Perap dlm 2-4 jam, dlm peti sejuk; jika ingin rasa perapan yg lebih sedap, perap semalaman.
Utk bakar, susun ayam atas wire rack (yg diletak atas loyang pembakar) & bakar ayam dlm preheated oven (180C) atau boleh digril – hgga ayam empuk (masak). Smbil bakar/gril, blh sapukn lebihan pes td (jika ada lg) pd ayam – supaya biar naik aroma ayam tandoori.
Perah limau nipis atas ayam tandoori sebelum dijamah.
Resepi : alma
No comments:
Post a Comment