15 November 2013

RESEPI AYAM TANDOORI

share dari link fb ~Persatuan Bangsa Johor

RESEPI AYAM TANDOORI BAIK PUNYA
Bahan-bahan ( 3-5 orang )

6-8 ketul potongan ayam (ikut bahagian mana yg disukai)
Jus lemon secukupnya utk disapu pada ayam
1 ulas bwg merah*
3-4 ulas bwg putih*
½ inci halia*
1 sdk serbuk jintan putih**
2 sdk serbuk ketumbar**
1 sdb jus lemon**
1 sdk garam**
½ sdk serbuk cili** (blh tambah jika ingin lebih pedas)
1 cwn plain yoghurt**
Sedikit pewarna merah

Cara-cara

Dalam satu bekas, sapu & gaul rata semua ayam dgn jus lemon. Perapkan dlm 30-45 minit.

Dalam bekas yg lain, gaul rata kesemua bhn kisar(*) dgn bhn2 lain(**) utk dijadikan pes. Kemudian masukkan beberapa titik pewarna merah, kacau sebati pes (biar warna pes merah pekat sedikit).

Tuang & tabur pes ke dalam bekas ayam yg dh diperap td. Pastikan smua ayam disaluti pes. Perap dlm 2-4 jam, dlm peti sejuk; jika ingin rasa perapan yg lebih sedap, perap semalaman.

Utk bakar, susun ayam atas wire rack (yg diletak atas loyang pembakar) & bakar ayam dlm preheated oven (180C) atau boleh digril – hgga ayam empuk (masak). Smbil bakar/gril, blh sapukn lebihan pes td (jika ada lg) pd ayam – supaya biar naik aroma ayam tandoori.

Perah limau nipis atas ayam tandoori sebelum dijamah.

Resepi : alma
 

No comments:

Post a Comment