25 November 2013

Nasi minyak

Perkongsian Resipi dari ~ Sharifa Barakbah Nasi minyak


BAHAN-BAHAN:

3 cawan beras basmathi

4 cawan air

1 cawan susu cair

2 helai daun pandan- disimpul & ikat

Garam secukup rasa

Sedikit pewarna kuning-tak letak pun tak pe

Sedikit kismis kuning

5 sudu besar minyak sapi untuk menumis

BAHAN TUMISAN :

2 biji bawang besar

2 biji bawang putih

1 inci halia

4 biji buah pelaga

2 inci kayu manis

2 kuntum bunga lawang

4 biji bunga cengkih

CARA MEMASAK :

Kupas semua bawang dan halia serta dipotong nipis-nipis . Basuh beras dan rendam beras selama sejam .

Periuk nasi di letakkan atas dapur dulu untuk menumis semua bahan-bahan . Panaskan semua minyak sapi dalam periuk nasi kemudian tumis semua bahan tumisan sampai wangi dan bawang menjadi layu kekuningan .

Kemudian masukkan semua air , susu cair, daun pandan serta biarkan sampai mendidih dan boleh la dimasukkan semua beras , garam secukup rasa dan kacau bagi mesra semua bahan-bahan . Terus angkat periuk nasi ini dan masukkan ke dalam badan periuk nasi untuk proses masak seterusnya macam kita masak nasi biasa guna eletrik . Bila dah masak boleh la ditaburkan sedikit saja pewarna kuning serta kismis dan gaul perlahan-lahan supaya sekata warna kuning dan kismis ini bersama nasi minyak

No comments:

Post a Comment