25 January 2013

ROSEMARY GRILLED CHICKEN



ROSEMARY GRILLED CHICKEN

BAHAN2NYA:
- 1 ekor ayam - guna peha ayam pun boleh
- 5-6 ulas bawang putih
- 1 sudu besar daun rosemary kering
- 1 inci halia
- 1 sudu besar lada hitam
- 1 sudu makan jintan kasar - saya guna all spice
- 2-3 sudu besar gula perang
- 2 sudu kecil garam
- sedikit perasa (guna kiub ayam yg dihancurkan) - saya guna serbuk pati ayam tumix
- 2 sudu besar jus limau nipis @ lemon - saya guna jus lemon
- 3 sudu besar minyak zaitun @ minyak masak
- 5 biji kentang - nak lebihkan pun boleh
- 2 biji tomato
- 6 biji baby carrot @ carrot biasa
- sedikit mentega utk sapu atas ayam


Cara2 membuatnya:
1. Tumbuk halia hingga lumat & perahkan jusnya pada ayam - gaul rata.

2. Panaskan minyak zaitun, goreng bawang putih hingga kekuningan - Angkat & ketepikan seketika

3. Tumbuk dried rosemary & black pepper hingga hancur - kalau guna jintan kasar tumbuk sekali ye

4. Masukkan bawang putih yang di goreng tadi - Tumbuk bersama rempah (No.3)

5. masukkan pula lebihan minyak zaitun bekas menggoreng bawang putih tadi, brown sugar, garam, serbuk perasa @ pati ayam, rempah all spice & jus lemon - Gaul rata & sesuaikan rasanya mengikut citarasa masing2.

6. Kemudian, gaulkan rempah tadi bersama ayam. masukkan dlm plastik ziplock atau simpan di dalam besen & tutupkan dgn plastik @ aluminium foil - perapkan dalam peti sejuk selama beberapa jam.

7. sementara itu,rebus kentang 3/4 masak & ketepikan - lebihan rempah ayam tadi boleh dilumur pada kentang.

8. Susun ayam, kentang, lobak merah & tomato dalam dulang pembakar. Sapukkan sedikit butter pada ayam & sayuran.

9. Bakar pada suhu 180c - 200c selama sejam.

* utk buat gravy = ambil jus dari ayam yg telah siap dipanggang & masak bersama sedikit tepung jagung - masak sehingga kuah pekat & hidangkan bersama ayam

SUMBER RUJUKAN = kak Salami Simon & Evelyn Gemina tq :
 

No comments:

Post a Comment