05 February 2013

GULAI LEMAK REBUNG UDANG



share dari link fb ~Resepi Bonda

GULAI LEMAK REBUNG UDANG

BAHAN-BAHANNYA :
400 g udang saiz besar, dibersihkan
700 g rebung jeruk, cuci dan toskan
5 batang serai, dititik
3 keping asam gelugor
300 ml pati santan
700 ml santan cair
Garam dan secubit gula
3/4 cawan cili padi kampung (cili yang warna hijau)*
1 inci kunyit hidup tua*
1/2 camca teh garam kasar*(*ditumbuk hingga halus)

CARA MEMBUATNYA :
Dalam belanga, satukan rebung, bahan2 tumbuk halus, serai titik, udang dan asam gelugor. Gaul rata dan tuang santan cair. Masak atas api hingga mendidih, kecilkan api.
Kemudian tuang pati santan, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih. Tambah secubit gula dan garam (jika perlu) dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam2man....

No comments:

Post a Comment