26 February 2013

PAVLOVA



***Lynn Hamzah
First time buat PAVLOVA ni..Alhamdulilah jadi..

Bhn:
1. 4biji putih Telur(gred A)
2. 3/4 cwn Gula Halus
3. 1sudu bsr Tepung Jagung
4. 1sudu teh Cuka Mkn
5. 1sudu teh Esen Vanilla
6. 1/2 Cwn Whipping Cream(Non-Dairy)*putar sehingga kembang.
7. Buah-buahan segar

Caranya:
1.Panas'n oven pd suhu 180°c.
2.Buat bulatan berukuran 9inci pd kertas minyak.Kemudian terbalik'n.Letak kertas minyak di atas loyang.ketepi'n dlu.
3.Putar'n putih telur hingga berbuih.(kelajuan yg tinggi)masuk'n gula sedikit demi sedikit hingga habis dn terus putar sehingga kental dn berkilat.
4.kemudian dgn mengguna'n spatula ayak tepung jagung kacau rata dn sebati.
5.Masuk'n esen vanilla dn cuka.kacau rata.
6.Tuang'n adunan tdi diatas kertas minyak yg tlh dibulat'n.jgn keluar dr bulatan.bentuk'n dn tinggi'n sedikit dibahagian tepi atas.
6.Turun'n suhu oven pd 130°c dn bakar adunan selama 1jam 30minit.kalau blh setiap setengah jam perhati'n adunan ye..takut ada yg hangus..tgk gak jenis oven yg diguna.
7.Bila pavlova dh nmpk keperangan,blh'h mati'n oven.JANGAN di keluar'n.Buka pintu oven sedikit @renggang'n dlu.Biar pavlova sejuk sendiri didlm oven.
8.Bila Pavlova dh sejuk.blh'h keluar'n dr oven dn alih'n ke dlm pinggan yg sesuai.
9.Letak'n Whipping Cream yg tlh diputar sehingga kembang keatas pavlova.xperlu'h nk letak cantik2.
10.Blh'h hias'n dgn meletak'n buah-buahan segar dgn kreativiti sendiri.
Dh siap,blh'h mkn.
Slmt mencuba.
 

No comments:

Post a Comment