share dari link fb ~FB Chef and Charity Club with Smile.
utk buat sambal
1. 20 tangkai cili kering
2. 4 ulas bawang putih (x de guna bawang merah ye..nnti smbal x thn lama)
3. 1 cwn sos tomato
4. 1 cwn sambal sengkuang..(yg kt mkn bila bile sengkuang potong tu)
5. 1 ketul gula melaka
6. sedikit air asam jawa
7. 1 senduk gula pasir
8. 100 gram udang kering
semua bhn ni di tumis ye..pastikan btl2 masak dn pekat mcm merah kehitam2an..
info#klu x dpt cr sambal sengkuang tu blh gantikan dgn taucu..tp tauchu tu dibasuh dn toskan..klu x nnti terlalu masin..utk rasa letakan sedikit grm ikut selera masing..k
utk kulit
bahan2nya..
1. 1/2 kg tepung gandum
2. 1 biji kuning telur
3. 1 sd garam
4. 1 sd cuka masakan
5. air yg secukupnya..jng terlalu cair dn jng terlalu pekat
perap dlm 1 jam..pastikan tepung tu bl kt nk canaikan atas kuali lepar pepung tu di tarik2 mcm gula2 getah..
cubalah yer..klu menjadi nnti jng lupa upload kt sini..kt tengok apa hasinya..
bancuh semua bhn..dn perapkan dlm 1-2 jam sbm di gunakan.
No comments:
Post a Comment