Resipi oleh Hazwani Abdul Halim
Kuih Koci Pulut Hitam
doh :
3 cwn tpg pulut biase..
1 cwn tpg pulut hitam
1/2 tsp garam
air secukupnye...
-kacau grm ngn ckit air then uli tpg2 smpi jd doh (cam nk wat buah mlake 2)
Daun pisang utk membungkus
inti :
klape parut (putih shj n jgn amik yg dh tua..amik yg muda sikit)
gula mlake
gula pasir
daun pandan
air ckit
1 tbsp tpg gandum
-cairkan gula mlake,gula pasir air n daun pndan..bile dh cair tapis kua sume bendasing
-masukkan klape parut n kacau smpai kering.
-agak2 dh kering,tabur tpg gndum spy ade rase likat2,sng nk gentel bulat2..
-biakan sjuk..
*sediakan inti terlebih dahulu n sejukkan..bile dh siap dbulatkan,br sediakan doh..
dadih santan :
2 cwn santan cair
1 tbsp tpg gndum
2tbsp minyak masak
daun pandan
garam ckit (kalo nk rase lemak 2 lbih..)
-panaskan sume bhn kat atas,kacau sntiase smpai agak2 pekat..jgn tlmpau pekat..
-dadih ni gune mase lps dh bulat2kan doh n inti,celupkan dlm dadih,br wrap...spy xmlekat kat daun mase kukus..
-kukus lbh kurang 15-20 minit.
Kuih Koci Pulut Hitam
doh :
3 cwn tpg pulut biase..
1 cwn tpg pulut hitam
1/2 tsp garam
air secukupnye...
-kacau grm ngn ckit air then uli tpg2 smpi jd doh (cam nk wat buah mlake 2)
Daun pisang utk membungkus
inti :
klape parut (putih shj n jgn amik yg dh tua..amik yg muda sikit)
gula mlake
gula pasir
daun pandan
air ckit
1 tbsp tpg gandum
-cairkan gula mlake,gula pasir air n daun pndan..bile dh cair tapis kua sume bendasing
-masukkan klape parut n kacau smpai kering.
-agak2 dh kering,tabur tpg gndum spy ade rase likat2,sng nk gentel bulat2..
-biakan sjuk..
*sediakan inti terlebih dahulu n sejukkan..bile dh siap dbulatkan,br sediakan doh..
dadih santan :
2 cwn santan cair
1 tbsp tpg gndum
2tbsp minyak masak
daun pandan
garam ckit (kalo nk rase lemak 2 lbih..)
-panaskan sume bhn kat atas,kacau sntiase smpai agak2 pekat..jgn tlmpau pekat..
-dadih ni gune mase lps dh bulat2kan doh n inti,celupkan dlm dadih,br wrap...spy xmlekat kat daun mase kukus..
-kukus lbh kurang 15-20 minit.
No comments:
Post a Comment