04 August 2015

Puding Roti Neapolitan

share dari link fb ~ Miestyn TM

Puding Roti Neapolitan

bahan-bahan :

600ml air
300ml susu putih (susu kotak)
4 keping roti putih (tak perlu buang kulit)
1 paket serbuk agar-agar (10g)
1/2 cawan gula (boleh tambah 1/4 cawan kalau nak lebih manis)
100g white chocolate - dicincang
1 sudu kecil chocolate emulco (warna & perasa)
1/2 sudu kecil strawberry paste (warna & perasa)
1 sudu kecil esen vanila

cara-cara :

1. Blend roti, susu & white chocolate. Ketepikan.

2. Masak air, gula & serbuk agar-agar hingga mendidih. Gunakan api sederhana.

3. Kecil kan api, masuk kan bahan kisar & white chocolate. Kacau hingga chocolate cair. Matikan api.

4. Bahagi adunan kepada 3 bahagian. Bahagian pertama dicampur dengan strawberry paste. Bahagian kedua dicampur dengan esen vanila & bahagian terakhir dicampur dengan chocolate emulco.

5. Tuang bahagian pink kedalam acuan size 6 inci dahulu. Masuk kan sebentar kedalam freezer hingga lapis pertama keras sedikit.

6. Kemudian tuang adunan putih & ulang proses sama hingga pada lapisan akhir adunan coklat.

7. Biarkan puding sejuk sedikit sebelum dimasuk kan kadalam peti sejuk (jgn masuk dalam freezer lagi dah).

** Kalau nak rasa yg lebih menyerlah, boleh adjust sendiri perasa yg dibubuh 

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment