01 May 2013

Kek Karamel


share dari link fb ~Buku Resepi

Kek Karamel
Oleh:Seharum Kasturi
1st step..

- 4 sdb gula....letak setempat dlm loyang..(8x8x3)...buka api slow....jgn kacau...tggu smpai gula cair warna gold....gelek2 loyang bg karamel tu rata....bia kan tepi
- 3 biji kuning telur
- 1/2 tin ssu cair
- 50g gula kastor
- 1sdb esen vanila

**...kalo nak tebalkan karamel.....5biji kuning telur...2biji telur guna semua...setin susu cair....50g gula....wat je cam biasa

** gaul sume benda ni....smpai gula hancur....TAPISkan kedalam loyang karamel yg dah keras tu...bia kan.

2nd step...

- 6 biji putih telur (jika time nk asingkan putih telur tu ada termasuk kuning dlm setitik dua...jgn panik...sendukkan kluarkan ngan sudu je)
- 50g gula kastor (jika suka manis...blh ltk 80g)
- 1sdt cream of tar tar (CTT...x letak pun x de mslh)

**.mixer putih telur ngan CTT berbuih....masukkan gula....mix lagi guna speed max....x smpai 10min...dah jd meringue....ehh...apa tu meringue....benda tu ialah putih telur yg dipukul hingga soft peak...terbalikkan adunan...bnda tu x tmph......ketepikan.

3rd step...

- 3 biji kuning telur
- 135ml air biasa
- 45ml minyak masak

**...mixer td x pyh basuh...mixer sume ni bg kembang...kemudian masukkan :

-50g gula kastor
**mix lagi bagi kembang...kemudian masukkan :

- 140g tepung yg dah diayak ngan
- 1sdt baking powder
** masukkan tepung sikit2 smbil mix sebati....mix lagi bg kembang

4th step...

- amik adunan meringue td 1/2...masukkan dlm adunan tepung tu...kaup balik bg serata....dah sebati...amik 1/2 lg meringue tu....masukkan sume...kali ni kna kaup balik slow je....sbb kita nk kekal kan udara dlm meringue....gaul bg sebati....step ni guna spatula atau senduk je ye...dah siap....

5th step...

- bahagikan adunan kepada beberapa warna yg korang suka....cntoh 3 warna....memula amik warna 1 sesenduk...tuang kat tgh2 loyang yg ada karamel td...jgn kacau...amik warna ke2 sesenduk...tuang kat tgh2 warna 1 tadi.....amik warna ke3 sesenduk.....tuang tgh2 warna ke2 tu....jgn kacau ye...adunan ni akn mengembang sndiri...ulang langkah ni smpai abis adunan....

- ok....dah siap melapis adunan tu....kita bakar kek ni cara steambath... ada cara2 nya...

- sy cuma bakarkan kek ni suhu 170...40-45min api bawah....kompem masak.....jgn lupa ye...oven mesti dipanaskan dulu....loyang steambath tu sy guna air paip je...x guna air panas

- kalau karamel tebal...masa bakar lebih lama...paling lama 1 jam 1/2

~selamat mencuba~

No comments:

Post a Comment