30 May 2013

Japanese cheese cake, sedappp lagi lembut


Japanese cheese cake, sedappp lagi lembut 
Oleh:Starscream Aisyah

Bahan bahan :

Ingredients
(A)
250g cream cheese
50g butter
100ml fresh milk

(B)
60g tepung kek
20g tepung jagung
*gaulkan sekali

(C)
5 biji telur kuning
¼ tsp garam

(D)
5 biji telur putih
¼ tsp cream of tartar
120g gula halus

Cara :
-Cairkan bahan A menggunakan double boiler, kacau hingga sebati.
-Biarkan sejuk sedikit, masukkan bahan B & C dan kacau hinggan sebati. 
-Pastikan aduan cheese tadi tak terlalu panas, kalau panas sangat nanti telur kuning tu termasak pulak.

-Pukul telur putih bersama cream of tar tar dan masukkan gula sedikit demi sedikit sampai jadi foamy atau meringue. nak make sure adunan dah ok, terbalikkan bekas, kalo tak melimpah kiranya dah perfect.

-masukkan adunan telur putih tadi kedalam adunan cheese sedikit demi seikit, gaul hingga sebati. Tuangkan kedalam loyang kek.

-Bakarkan cheese cake dengan menggunakan water bath pada suhu 160C untuk 15 minit, kurangkan suhu kepada 150C and bakar untuk 45 minit.

Turunkan suhu kepada 140C and bakar sehingga atas kek jadi golden brown and, cucuk tengah kek untuk pastikan tengah kek masak atau tidak. Biarkan sejuk dan siap untuk dimakan.

selamat mencuba

No comments:

Post a Comment