Resepi Thai Nam Jim sauce yg sedap giler tu... Aii guna cawan lompang utk sukat yer..saya guna brown sugar (lebihkan dr dlm gambar)
Bahan
1 atau 3/4 cwn lompang Fish Sauce/nam pla
1 cwn lompang Palm sugar (saya guna brown sugar (lebihkan dr dlm gambar)
1 cwn lompang Lime juice/jus limau nipis
1 cwn lompang air
Chicken stock sket
Cili Api
Bawang Putih
Daun ketumbar (potong)
Tumbuk kasar semua bahan kering & masukkan bahan basah , kacau sebati
Atau
Masuk semua dlm blender & kisar 2 saat stop & kisar 2 saat lg & stop buat bbrp kali tp jgn sampai hancur sgt
Pastu korang rasa la masam manis masin bg balance ... Buka jer tudung blender tu fuhhh terus kecur ..
Kalo ikut btul2 dlm gambar mmg dah ok rasa ikut selera aii ler sedap mkn dgn seafood bakar/stim...cicah ayam/daging pun sedap...
1 atau 3/4 cwn lompang Fish Sauce/nam pla
1 cwn lompang Palm sugar (saya guna brown sugar (lebihkan dr dlm gambar)
1 cwn lompang Lime juice/jus limau nipis
1 cwn lompang air
Chicken stock sket
Cili Api
Bawang Putih
Daun ketumbar (potong)
Tumbuk kasar semua bahan kering & masukkan bahan basah , kacau sebati
Atau
Masuk semua dlm blender & kisar 2 saat stop & kisar 2 saat lg & stop buat bbrp kali tp jgn sampai hancur sgt
Pastu korang rasa la masam manis masin bg balance ... Buka jer tudung blender tu fuhhh terus kecur ..
Kalo ikut btul2 dlm gambar mmg dah ok rasa ikut selera aii ler sedap mkn dgn seafood bakar/stim...cicah ayam/daging pun sedap...
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment