BISKUT SEMPERIT SUSU BERKEJU
Bahan-Bahannya:
250 gm susu pekat manis
250 gm butter
500 gm tepung jagung
3 sudu besar adunan keju ( resepi kat bawah )
Bahan Adunan Keju:
125 gm cream cheese - dibiarkan lembut suhu bilik
2 sudu besar susu pekat
1/4 cawan fresh cream (cair)
**pukul sebati semua bahan sampai pekat,simpan dalam peti ais,tahan selama 2minggu**
Cara Membuatnya:
1- Pukul sebati susu pekat manis,butter dan adunan keju,tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu,pukul guna senduk je.
2- Masukkan tepung jagung,sedikit demi sedikit,sambil digaul sebati.
3- Masukkan 500gm tepung jagung,picitkan atas dulang yang telah dialas bakin paper dan oleskan dengan mentega.
4- Tekankan ceri merah atau kismis atau coklat chip diatas biskut.
5- Kismis kena potong 4,ia akan mengembang 2x ketika dibakar.
6- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu,170C untuk 12-15minit.
7- Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment