share dari link fb ~Buku Resepi
RESEPI KETAM MASAK KARI
Oleh: Zaitong Syed Ahmed
Bahan2;
Ketam 4ekor yg besar yer.(dipotong bersih)
2sudu besar cili lumat
10 ulas bwg kecil/ 4labu bwg besar*
2in halia*
5ulas bwg putih *(* blender)
Rempah kari daging 4 sudu besar
2cawan santan/2 cawan susu cair
1labu bwg besar potong 4
3biji cili besar potong memanjang
3biji ubi kentang potong 4
Cara memasak
Tumis 3sudu minyak masak bersama cengkih buah pelaga kulit kayu manis. tumis bahan blender.hingga naik bau
masukkan cili lumat dan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air. masak hingga pecah minyak .
masukkan ketam yg dipotong bersih masukkan ubi kentang.tambah sedikit air supaya jgn hangus. masukkan santan atau susu cair. perlahan kan api masak mendidih .
Bila dah pecah minyak masukkan bwg potong dan cili potong . jgn lupa garam dan gula yer.
Kari ketam agak pekat yer..jika cair tak enak dimakan.
Selamat mencuba
2sudu besar cili lumat
10 ulas bwg kecil/ 4labu bwg besar*
2in halia*
5ulas bwg putih *(* blender)
Rempah kari daging 4 sudu besar
2cawan santan/2 cawan susu cair
1labu bwg besar potong 4
3biji cili besar potong memanjang
3biji ubi kentang potong 4
Cara memasak
Tumis 3sudu minyak masak bersama cengkih buah pelaga kulit kayu manis. tumis bahan blender.hingga naik bau
masukkan cili lumat dan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air. masak hingga pecah minyak .
masukkan ketam yg dipotong bersih masukkan ubi kentang.tambah sedikit air supaya jgn hangus. masukkan santan atau susu cair. perlahan kan api masak mendidih .
Bila dah pecah minyak masukkan bwg potong dan cili potong . jgn lupa garam dan gula yer.
Kari ketam agak pekat yer..jika cair tak enak dimakan.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment