KUIH PUTERI AYU ~ ( 30 BIJI )
Oleh:Ibu Ammar
1 1/2 caw tepung gandum + 1 s/k baking powder ( ayak )
1 caw gula
2 biji telur
3/4 cawan santan
1 s/k ovelet
sedikit pewarna hijau
- Inti Kelapa :
1/2 biji kelapa parut ( putih sahaja )
sedikit garam
2 s/k tepung jagung @ tepung ubi
- Cara-cara :
1. Ayak tepong bersama baking powder, ketepikan.
2. Putar telur + gula sehingga betul2 kembang.
3. Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
5. Untuk Inti kelapa - satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
6. Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan.
7. Kukus selama 5 minit.
8. Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan. Boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment