Bahan-
Bahannya :-)
800 g
udang galah
1 ketul
rebung segar
3 batang
serai, dititik
1 keping
asam gelugor
1 biji
kelapa, diparut
Garam dan
sedikit gula
Bahan
Kisar :-)
8 biji
bawang merah kecil
3 ulas
bawang putih
3/4 inci
kunyit hidup
4 biji
cili merah
1/2 inci
belacan
Cara
membuatnya :-)
1. Udang dibersihkan, buang kotoran di bahagian
kepalanya, cuci dengan garam dan limau, toskan. Rebung dikupas, dan sagat
nipis, cuci dan celur 10 minit, tos. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut,
ramas dan perah untuk santan no. 1. Tuang lagi 3 cawan air, ramas dan perah
untuk santan no.2 dan ketepikan.
2. Dalam belanga (atau periuk), satukan udang, rebung,
serai titik, asam gelugor dan bahan2 kisar, gaul rata dan masak hingga udang
kecut sedikit. Tambah santan no. 2 dan biar hingga mendidih dan masak hingga
rebung lembut.
3. Tambah santan no.1 dan masak atas api sederhana hingga
mendidih. Tambah garam dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau.
rasa dan jika ok, boleh matikan api dan hidangkan...
No comments:
Post a Comment