03 January 2013

Ikhlaslah. Ikhlas itu melegakan…Hati Kita ALLAH yang pegang, Maka Ikhlaskan HATI

~ In love with ALLAH S.W.T ~

Bismillaahirrahmaa nirrahiim, Bismillaa hitawakkalltua'allah …. 

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh….. 

Amat Bermanfaat Untuk Diri Ana Sendiri dan Buat Para Ikhwan dan Ikhwanah yng dikasihi ALLAH…


Apa perasaan kita… bila buah atau bunga yang kita tanam… yang kita jaga… yang kita sayang… tiba-tiba esoknya bila dah ranum…bila dah mekar… ada orang petik… ada haiwan ambil.. marah tak? mesti marah…kecewa …sedih ... kenapalah susah payah aku jaga, orang lain yang dapat manfaatnya?


Mungkin boleh disamakan macam berperasaan… katakanlah ada seorang yang kita suka… bila dia sedih… kita jadi tempat dia berkongsi kesedihan... kita pun bagi semangat pada dia… kita pun jaga hati dia baik-baik. Bila dia dah kembali bersemangat… dah kembali ceria… kembali tenang…tiba-tiba suatu hari… dia jatuh cinta pada orang lain.

Kita rasa kecewa…marah… sedih banyak…kita yang susah payah jaga perasaan dia, orang lain yang dapat meraih cinta dia?


Tarik nafas...sebut nama ALLAH sejenak dan pejam mata.Kita lupa sesuatu yang penting kat sini… bunga dan buah yang kita tanam tu… tanahnya milik siapa? orang yang kita sayang dan jaga perasaannya tu, hatinya siapa yang pegang?


Tak ada yang lain kecuali ALLAH… pemilik segala apa yang ada dilangit dan dibumi…Subhan’ALLAH…

Ikhlas lah dalam berbuat kebaikan... mungkin ALLAH nak ajar sesuatu...ALLAH nak kita tahu tak semua yang kita harap akan jadi kenyataan. ALLAH nak kita tahu tanpa keihklasan segala perbuatan akan mendatangkan penat lelah. ALLAH nak kita tahu yang indah di dunia itu sementara. ALLAH nak kita tahu takdir tetap milik DIA walau impian itu milik kita.

Maka berlapang dadalah sesuatu yang akan jadi milik kita…walau sukar mana pun…kalau ALLAH kata jadi milik kita…pasti akan jadi milik kita akhirnya...tapi kalau sesuatu tu bukan milik kita…walau datangnya sesenang apa pun… kalau ALLAH kata takkan jadi milik kita… maka tak akan pernah jadi milik kita.

Ikhlaslah. Ikhlas itu melegakan…

No comments:

Post a Comment