22 January 2013

KEK PELANGI


share dari link fb ~Izyan MasterChef - tagged by Odah Ahmad
KEK PELANGI

Bahan-bahan

220g tepung kek
250g mentega daisy
200g gula kastor
5 s/b susu full milk dutch lady
1 s/k esen vanila
4biji telur gred A
Pewarna star brand kuning,hijau dan merah.
1 s/k baking powder (diayak brsma tepung kek)
Acuan bulat 8 inci (nnti ptong dr tgh) slicenya nmpk wrna wrni berombak2).
Cara-cara

Gris acuan dgn mentega. Panaskan ketuhar dgn suhu 180 degree celcius.
Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih. Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning.
Ambil 1 senduk adunan kuning dan tompokkan di bhgian tengah acuan. Kemudian ambik satu senduk adunan merah dan tompokan di atasnya. Akhir sekali warna hijau ditompokkan di atas warna merah. Ulangi proses ini hingga habis.
Goyangkan adunan supaya rata. Bakar 180 degree celcius selama 30 minit shj.
Ccuk dgn garfu,if daa xmelekat means daa masak.

No comments:

Post a Comment