07 June 2013

Risoles daging

***Sharifah Salmah Al-Habsyi***

Risoles daging ..
Bahan-bahan inti : 

3 biji ubi kentang, dipotong dadu

1 tin kecil kacang peas

1 btg carrot sederhana di potong dadu

500gm isi ayam di cincang, (sy guna daging) 

;atau bole guna 4 keping burger ayam

1 biji bawang besar, dicincang halus atau diblender

3 biji bawang putih, dicincang halus atau diblender

3 sudu besar serbuk kari - jadikan pes campurkan dgn air 1 mangkuk 

Garam secukup rasa 

Sedikit minyak masak utk menumis

Cara-cara: 

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu. 

Masukkan pes kari. Kacau seketika. 

2. Masukkan ayam dan kentang, carrot, dan kacang peas. Masak sehingga air kering dan kentang empuk . Tambahkan dengan sedikit garam. 

3. Jika kentang masih belum lembut, tambahkan lg air dan kacau sehingga air kering. Matikan api dan sejukkan dlm tudung saji.

-------------

Kulit Risoles: 

- dapat 25kpg guna pan 16cm

2 cwn tepung gandum 

3 cwn air boleh gantikan dengan santan @ susu cair 

secubit garam 

sebiji telur 

minyak utk mengoreng

Untuk salutan: 

2 biji telur 

breadcrumb secukupnya


caranya :

masukkan semua bahan ke dalam blender,blend sehingga sebati.adunan jangan terlalu cair @ pekat. panaskan nonstik pan masukkan 1 senduk adunan buat dadar sehingga nipis,ulang sehingga habis ketepikan. Ambil sehelai kulit, masukkan inti gulung macam ketayap buat sehingga habis.Telur di pukul sebati,celupkan dadar yg telah siap di gulung tadi,golek ke dalam bread crumb .Panaskan minyak goreng keemasan.

No comments:

Post a Comment