07 June 2013

Pandan Chiffon Cake


Pandan Chiffon Cake 

Oleh:Dayang NUr AiNi

Bahan A - 3biji putih telur,60 g gula kastor, 1sudu teh cream of tartar. 

Bahan B - 3biji kuning telur,110 g gula kastor, 130g tpg naik sendiri ,1 sudu teh bking powder n soda bikarbonate, 50 ml susu cair,50 ml air panas,50 ml mentega cair,2sudu makan pandan pes.

Cara- Pukul bahan A shgga menjadi meringue/kental(dlm bekas lain). 

Dlm pengadun,pukul kuning telur dan gula hgga kembang.. ayakkan tepung+soda bkrbonat+bkin powder. 

masukkan susu cair+air panas dselangseli dgn tepung yg diayak..setelah sebati,masuk kn pandan pes dan mentega cair.. 

lastly,satukan Bahan A yg dpukul td dgn adunan B mguna kan kaedah kaup balik. Bakar api bawah atas, 45 minit,170 'c . hasil,kek yg gebusss

No comments:

Post a Comment