06 March 2013

Cheesecake


share dari link fb ~Buku Resepi

Cheesecake
Oleh:Ahmad Syamil Muhamad Zin
cc : www.facebook.com/bukuresepi 

bahan2

CRUST
2cups(475mL) biskut marie-BLEND KERING
2tbsp gula kastor
5tbsp(70g) butter-dicairkan

FILLING
900g cream cheese-biarkan dalam suhu bilik
1 1/3 cups gula kastor(270g)
sedikit garam
2 tsp esen vanilla
4 biji telur
2/3 cups sour cream(160 mL)- boleh replace dengan plain yogurt
2/3 cups heavy whipping cream

cara2

sebelum mengadun- panaskan oven ke 350F( 177 celcius)
- balut bekas loyang dengan aluminium foil( bagi yg guna
springform pan)

CRUST
1)campur gula dan biskut marie dalam satu mangkuk
2)lepas tu letak melted butter
3)gaulkan dan letak dalam loyang
4)ratakan
5)bakar selama 10 minit
6)keluarkan dan turunkan suhu oven ke 325 F(163 celcius)

FILLING

1)potong cream cheese kepada saiz yang lebih kecil dan letak dalam mixing bowl
2)mix on medium speed until smooth, soft and creamy
3)masukkan gula kastor and beat until smooth
4masukkan garam dan esen vanilla( setiap kali letak bahan tu, mix)
5)masukkan telur( setiap kali masukkan telur, pukul sampai 1 minit)
6)masukkan sour cream( atau plain yogurt) dan mix sampai sebati
7)masukkan heavy cream dan mix sampai sebati
masukkan filling ni dalam loyang yang crust tadi

untuk masak cheesecake

1)sediakan air panas yang secukupnya
2)letakkan loyang yang ade mixture td dalam loyang yang lebih besar macam roasting pan
3)masukkan air panas dalam loyang yang lebih besar tu dalam setengah
tinggi( boleh pilih untuk masukkan air panas dalam loyang waktu loyang dalam ovenlagi)
4) bakar selama 1 jam 30 minit pada suhu 325 F(163 CELCIUS)
5) DAH HABIS BAKAR, BIAR KEK SELAmA 1 JAM DALAM OVEN DAN BIARKAN PINTU OVEN TERBUKA SIKIT-
6) keluarkan dari loyang yang ada air panas tadi,biarkan sejuk seketika dan tutup permukaan atas dengan aluminium foil/pinggan
7) masukkan dalam peti ais selama 4 jam atau semalaman-lagi baik

TOPPING

GANACHE/WHIPPING CREAM DENGAN BLUEBERRY JEM KAT TENGAH ATAS KEK

BAHAN GANACHE: 150G HEAVY WHIPPING CREAM,125G plain chocolate or milk chocolate-kasi potong kecik2

cara2: panaskan heavy whipping cream sampai mendidih
tutup api
masukkan coklat dan biarkan coklat cair dan kacau sampai sebati.
masukkan dalam peti ais dalam 3jam, baru letak atas kek

No comments:

Post a Comment