Rendang Udang Galah
BAHAN-BAHAN
Minyak 4 sudu besar
Udang galah sederhana/udang air tawar 1 kg, dibersihkan, dibuang janggut dan ekor
Bawang merah 500 g dikupas dan dihiris halus
Halia 4 cm, dikupas dan dihiris halus
Serai 4 batang, dikupas dan dihiris halus
Daun kunyit 1 helai, dihiris halus
Cili kering 20 tangkai, direndam dalam air panas dan
dituskan, kemudian dibuang biji dan
ditumbuk kasar
Santan pekat 750 ml
Garam Secukup rasa
Gula Secukup rasa
CARA
Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan udang dan bahan-bahan lain ke dalam.
Masakkan dengan api yang sederhana sehingga kuah mendidih.
Perlahankan api dan teruskan renih di atas api yang perlahan.
Apabila kuahnya pekat, letakkan di atas pinggan dan hidangkan.
Hiaskan dengan daun kunyit yang telah dihiris halus.
BAHAN-BAHAN
Minyak 4 sudu besar
Udang galah sederhana/udang air tawar 1 kg, dibersihkan, dibuang janggut dan ekor
Bawang merah 500 g dikupas dan dihiris halus
Halia 4 cm, dikupas dan dihiris halus
Serai 4 batang, dikupas dan dihiris halus
Daun kunyit 1 helai, dihiris halus
Cili kering 20 tangkai, direndam dalam air panas dan
dituskan, kemudian dibuang biji dan
ditumbuk kasar
Santan pekat 750 ml
Garam Secukup rasa
Gula Secukup rasa
CARA
Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan udang dan bahan-bahan lain ke dalam.
Masakkan dengan api yang sederhana sehingga kuah mendidih.
Perlahankan api dan teruskan renih di atas api yang perlahan.
Apabila kuahnya pekat, letakkan di atas pinggan dan hidangkan.
Hiaskan dengan daun kunyit yang telah dihiris halus.
No comments:
Post a Comment