Rendang Ayam.
Bahan-bahan (5-6 orang)
5-6 ketul ayam
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
7 biji cili padi
3-4 batang serai – dititik
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar kerisik
2 sudu besar rempah gulai cap bunga rose / serbuk kari
1 sudu besar gula Melaka
1 mangkuk santan
5 helai daun kunyit
5 helai daun limau purut
Garam dan gula
Cara-cara
Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit dan cili padi.
Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang telah dikisar dan serai.
Masukkan cili kisar, rempah cap bunga ros, gula Melaka, kerisik dan santan. Kacau sehingga sekata, kemudian masukkan ayam.
Masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat.
Siap untuk dihidangkan dengan nasi putih, nasi himpit atau ketupat.
Rempah gulai cap bunga rose ni rempah orang Terengganu. Mungkin kat negeri-negeri lain susah sikit nak jumpa. Jadi bolehlah ganti dengan serbuk kari.
Bahan-bahan (5-6 orang)
5-6 ketul ayam
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
7 biji cili padi
3-4 batang serai – dititik
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar kerisik
2 sudu besar rempah gulai cap bunga rose / serbuk kari
1 sudu besar gula Melaka
1 mangkuk santan
5 helai daun kunyit
5 helai daun limau purut
Garam dan gula
Cara-cara
Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit dan cili padi.
Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang telah dikisar dan serai.
Masukkan cili kisar, rempah cap bunga ros, gula Melaka, kerisik dan santan. Kacau sehingga sekata, kemudian masukkan ayam.
Masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat.
Siap untuk dihidangkan dengan nasi putih, nasi himpit atau ketupat.
Rempah gulai cap bunga rose ni rempah orang Terengganu. Mungkin kat negeri-negeri lain susah sikit nak jumpa. Jadi bolehlah ganti dengan serbuk kari.
No comments:
Post a Comment