18 February 2015

Sambal Hitam Pahang

share dari link fb ~ Qaseh

Sambal Hitam Pahang


15 biji belimbing buluh

10 biji cili padi
8 biji bawang merah
1 jemput ikan bilis
1 sdt gula
sedikit garam

Belimbing buluh dibasuh dan direbus hingga jusnya kering dan warnanya bertukar hitam.
Tumbuk cili padi, bawang merah dan ikan bilis.
Tumiskan rencah, garam dan gula hingga naik minyak.
Kemudian masukkan belimbing buluh.
Goreng hingga agak kering. Sesuaikan rasa garam dan gula.
Sedia untuk dihidang.

Nota:
Kalau ikut cara sebenar, belimbing dibiarkan rebus tanpa diganggu sehingga benar-benar kering. Ambik masa berjam-jam terutamanya kalau buat banyak sekaligus. Bila dah siap, belimbingnya masih lagi berbentuk dan bila nak masak barulah ia ditumbuk.


blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment