share dari link fb ~Sarina Md Nayan
~ Puding Karamel Pisang~
nyummyyy....marvelous ^^
Sy guna bahan2 yg ada di dapur aje, adjust sikit2 utk kesihatan, hehe...boleh ikut resepi asal juga...Thanks to Nuri atas resepi ni :)
Bahan2:
3 camb. gula pasir untuk buat karamel
Bahan Puding:
12 biji pisang Abu/Nipah - sy guna 8 biji
3 keping roti ~ buang tepinya yg warna gelap - sy guna 5 keping roti wholemeal
2 cawan santan - sy guna susu low fat high calcium millk Dutch Lady
2 1/2 camb. gula pasir - xnak letak pun boleh sbb dah manis
3 camb. susu pekat/krimer manis
3 biji telur Gred B @ 4 biji Gred C
1 camt. esen vanila
Cara2:
1. Masukkan 3 camb. gula pasir dalam loyang dan buat karamel.
2. Kupas kulit pisang dan buang empulurnya. Carik2kan roti.
3. Masukkan semua bahan puding dalam blender dan blend hingga halus.
4. Tuang adunan yang diblend ke dalam loyang karamel.
5. Tutup loyang dengan aluminium foil atau balut penutup kukusan dengan kain bersih.
6. Kukus puding selama 30 minit @ hingga masak.
7. Angkat dan sejukkan sebelum terbalikkan di atas pinggan. Lebih sedap disejukkan di dalam peti sejuk sebelum dimakan.
~ SELAMAT MENCUBA ^^
nyummyyy....marvelous ^^
Sy guna bahan2 yg ada di dapur aje, adjust sikit2 utk kesihatan, hehe...boleh ikut resepi asal juga...Thanks to Nuri atas resepi ni :)
Bahan2:
3 camb. gula pasir untuk buat karamel
Bahan Puding:
12 biji pisang Abu/Nipah - sy guna 8 biji
3 keping roti ~ buang tepinya yg warna gelap - sy guna 5 keping roti wholemeal
2 cawan santan - sy guna susu low fat high calcium millk Dutch Lady
2 1/2 camb. gula pasir - xnak letak pun boleh sbb dah manis
3 camb. susu pekat/krimer manis
3 biji telur Gred B @ 4 biji Gred C
1 camt. esen vanila
Cara2:
1. Masukkan 3 camb. gula pasir dalam loyang dan buat karamel.
2. Kupas kulit pisang dan buang empulurnya. Carik2kan roti.
3. Masukkan semua bahan puding dalam blender dan blend hingga halus.
4. Tuang adunan yang diblend ke dalam loyang karamel.
5. Tutup loyang dengan aluminium foil atau balut penutup kukusan dengan kain bersih.
6. Kukus puding selama 30 minit @ hingga masak.
7. Angkat dan sejukkan sebelum terbalikkan di atas pinggan. Lebih sedap disejukkan di dalam peti sejuk sebelum dimakan.
~ SELAMAT MENCUBA ^^
No comments:
Post a Comment