02 February 2013

Kulit Tembikai masak tumis air dgn lada hitam



***Sharifah Salmah SalMie - Kulit Tembikai masak tumis air dgn lada hitam ***

Kulit Tembikai masak tumis air dgn lada hitam.. ingat mkn masa kecik2 dulu mak masak.. mcmne anda semua prnh tak makan????? hmmm.. sedappppp.. 

Bahan2

Kulit tembikai yg dibuang kulit luarnya
bwg merah - ditumbuk@dihiris
bwg putih - ditumbuk@dihiris
halia (dihiris)
sedikit rempah tumis 4 beradik
sedikit lada hitam (ditumbuk halus)
sedikit udang @ lain2 (ikut citarasa.. isi ikan bakar juga sedap)
sedikit serbuk ketumbar,jintan manis,jintan putih (kalau suka)

Cara2nya;

Tumis rempah 4 beradik,bwg merah,putih,halia sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar,jintan manis,jintan putih & sedikit air. Bila mendidih baru masukkan kulit tembikai & udang. Tambahkan lagi air klau suka berkuah. Masukkan garam dan gula. Akhirnya masukkan lada hitam yg ditumbuk tadi.
 

No comments:

Post a Comment