RESIPI KEK STRAWBERRY
Bahan:-
5 biji telor gred A
135 gm tepung gandum ) diayak bersama
1 camt. baking powder ) sebanyak 3x
75 ml minyak jagung/sayur
160 gm gula halus
15 gm ovalette
2 camb. susu segar
1 camt. strawberry emulco/paste
Bahan Lain:- ( utk hiasan)
Krim putar (whipping cream) secukupnya.
Strawberry Filling
Chocolate Curls
Strawberry segar secukupnya
chocolate rice
Cara Membuat:-
- Panaskan oven 175C dan lenser loyang dengan butter dan alas dengan baking sheet.
- Tuang gula halus dan ovalette dalam mixing bowl, putar biar sekata dan mesra.
- Masukkan kesemua 5 biji telor dan putar pada kelajuan tinggi hingga benar2 kembang dan kental seperti adunan bauhulu.
- Masukkan strawberry emulco dan putar sebati.
- Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit-sedikit.
- Tuang susu segar dan putar rata.
- Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul rata.
- Tuang dalam tin dan bakar selama 25 - 30 minit. Keluarkan serta-merta dari oven dan terbalikkan atas jaringan. Biar sejuk dalam bekas dalam keadaan terbalik.
- Bila kek telah sejuk, keluarkan tin. Potong kek kepada 3 bahagian .
- Letak 1 keping (bahagian bawah kek) atas papan kek dan sapu dengan krim putar dan letak strawberry filling. Tindihkan pula dengan satu keping lagi (bahagian tengah) dan ulangi proses sama. Akhir sekali letak bahagian atas ke atas kek tadi. Hias keseluruhan dengan whipping cream, chocolate curls, buah strawberi dan chocolate rice mengikut kreativiti masing-masing.
No comments:
Post a Comment