31 October 2012

RESEPI NASI AYAM PENYET

Resipi dikongsi dari Sha Izza 

Sha Izza
RESEPI NASI AYAM PENYET
~~**~~***~~~***~~~***~~~**
( 4 org makan )

Untuk Ayam
• ½ ekor ayam
• Sdikit jintan manis , jintan putih dan ketumbar
• Serbuk kari ayam
• Serbuk kunyit @ kunyit hidup ( pon boleh )
• Sdikit serbuk lada putih
• 2 ulas bawang putih
• 1 inci halia
• Garam secukup rasa
• Minyak utk mgoreng
• Tepung beras


Cara Masak Ayam
~~~~~~~~~~~~~~
• Rebus ayam slama 10 minit bersama halia dan sedikit garam ( air rebusan ayam disimpan utk masak nasi dan buat sup ) dan ketepikan
• Kisar smua bahan ( kecuali minyak masak )
• Lumur bahan tadi pada ayam dan perap semalaman (lg sedap perap lama2 )
• Simpan lebihan bahan perapan utk salut pada tauhu dan tempe (dgoreng)
• Setelah perap golekkan pada tepung beras dan goreng

Untuk Sambal
~~~~~~~~~~~
• Sedikit minyak masak
• 3 biji lada besar ( lebihkan klau nk pedas )
• 10 biji cili padi
• 1 biji bwg besar (dhiris)
• 2 biji bwg putih (dhiris)
• 2 biji tomato (ptong 4)
• Sdikit belacan (dbakar)
• Sdikit Ikan bilis
• Sdikit gula merah (gula melaka pon boleh)


Cara Buat Sambal
~~~~~~~~~~~~~~
• Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing . Angkat dan ketepikan
• Masukkan bwg merah,bwg putih dan cili , stelah layu msukkan tomato , gaul rata dan ttup api
• Msukkan smua bahan utk sambal ( kecuali ikan bilis td ) dalam pengisar atau lesung batu ,kisar atau tumbuk hingga separa halus
• Msukkan sambal dlm kuali dan panaskan serta perasakan dgn garam dan gula merah seckup rasa

Untuk Nasi
~~~~~~~~~
• 1 ½ pot beras dibasuh dan toskan
• 3 biji bwg putih (dketuk @ dhiris )
• Sdikit kulit kayu manis
• 2 kuntum bunga lawang yg kecil
• 2 biji buah pelaga
• Sdikit butter (izza guna myk goreng ayam je)
• Kiub pati ayam @ serbuk pati ayam (sbb da masin)
• Garam (jika perlu)
• Air rebusan ayam (kuantiti air bgantung atas beras yg dgunakan)


Cara Masak Nasi
~~~~~~~~~~~~~
• Tumis bwg putih , bunga lawang , kulit kayu manis dan buah pelaga hingga wangi
• Masukkan air rebusan ayam ikut sukatan beras
• Masukkan serbuk ayam @ kiub ayam
• Masak hingga air menggelegak
• Masukkn beras kacau sebati dan pindahkan ke dalam periuk nasi elektrik
• Masak seperti biasa

Untuk Sup
~~~~~~~~
• Ambil air rebusan ayam , tambahkan sdikit garam jika perlu
• Boleh masukkan sup bunjut klu ada ( izza x letak pon)
• Bila da mggelegak ttup air
• Tabur hirisan daun sup dan bwg goreng


SELAMAT MENCUBA DAN MENJAMU SELERA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment