17 January 2014

Talam Gula Merah

share dari link fb ~ Buku Resepi 

Talam Gula Merah
Oleh:Natasya Nadia

Bahan A

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan air gula merah (1 1/2 cawan gula merah + 1/2 cawan gula pasir + 1 cawan air) dimasak dan disejukkan
2 cawan santan cair

Campurkan semua bahan dan tapis supaya tidak berketul-ketul.

Bahan B

1 1/2 cawan tepung beras
3 cawan santan
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh garam

Campurkan semua bahan dan tapis supaya tidak berketul.

Cara-cara

Sapukan minyak pada loyang. Kemudian masukkan adunan Bahan A tadi, kukus selama 15 minit
Lorekkan sedikit atas adunan A yang telah keras dengan garfu, masukkan pula adunan Bahan B. Kukus hingga masak lebih kurang 20 - 25 minit


blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment