share dari link fb ~ Buku Resepi
KEK COKLAT BADAM/ALMOND
Oleh:Henrietta Konihing
BAHAN A:
1. 1 CAWAN SUSU COKLAT (DUTCH LADY)
2. 1CAWAN MINYAK MASAK
3. ¾ CAWAN GULA CASTOR
4. ¾ COKLAT BAR
5. ½ SUDU KECIL COKLAT EMULKO (PILIHAN)
6. ½ CAWAN SUSU PEKAT MANIS
7. ¾ CAWAN SERBUK KOKO
BAHAN B:
1. 4 BIJI TELUR PUTIH SAHAJA
BAHAN C:
1. 1 ¼ CAWAN TEPUNG GANDUM
2. 1 SUDU KECIL SODA BIKARBONAT
3. 1 SUDU KECIL BAKING POWDER
BAHAN D: UNTUK TOPING
1. 1 SUDU KECIL MAGERIN
2. ¼ CAWAN SUSU COKLAT
3. ¼ CAWAN SUSU PEKAT MANIS
4. ¼ COKLAT BAR
5. RICE CHOCOLATE
6. BADAM
CARA-CARA:
1. CAIRKAN COKLAT BAR GUNA TEKNIK “DOUBLE BOILER”.
2. MASUKAN SEMUA BAHAN A KE DALAM MANGKUK DAN KACAU SEHINGGA SEBATI. PANASKAN DI ATAS API YANG SEDERHANA KECIL SELAMA 1-2 MINIT.
3. AYAK BAHAN C DAN TUANGKAN KE DALAM BAHAN A.
4. PUKUL TELUR SEHINGGA KEMBANG DAN MASUKKAN KE DALAM ADUNAN.
5. KUKUS ADUNAN SELAMA 50 MINIT- 1 JAM.
CARA MEMBUAT TOPING
1. CAIRKAN BAHAN D SEHINGGA SEBATI DAN TUANGKAN KE ATAS KEK. HIASKAN KEK DENGAN RICE CHOCOLATE DAN BADAM.
blog saya
satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
Sangat sedap ni
ReplyDelete