ADUNAN ASAS ROTI
500g tepung gandum
1 biji telur
11g mauripan(1 paket)
1 sk bread improver & conditioner
1 sk bread softner
1/2 sk baking powder
secubit garam
2 sb susu tepung
3/4 cawan gula halus
2 sb majerin/butter
220ml air sejuk dr peti ais
cara2 :
- masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul sebati(masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli).
-uli hingga lembut dan adunan tak melekat di tangan(+-30minit) atau boleh masukkan dalam breadmaker.
-perap 30minit atau hingga doh naik sehingga dua kali ganda.
-bentukkan doh ikut kesukaan masing-masing.
-bakar pd suhu 150° selama 20 hingga 25minit.(bergantung kepada oven masing2)
selamat mencuba.
blog saya
satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment