14 January 2014

ADUNAN ASAS ROTI


share dari link fb ~ 1001 Idea Masakan & Makanan
ADUNAN ASAS ROTI


500g tepung gandum

1 biji telur
11g mauripan(1 paket) 
1 sk bread improver & conditioner
1 sk bread softner
1/2 sk baking powder
secubit garam
2 sb susu tepung
3/4 cawan gula halus
2 sb majerin/butter
220ml air sejuk dr peti ais

cara2 : 
- masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul sebati(masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli).
-uli hingga lembut dan adunan tak melekat di tangan(+-30minit) atau boleh masukkan dalam breadmaker.
-perap 30minit atau hingga doh naik sehingga dua kali ganda.
-bentukkan doh ikut kesukaan masing-masing.
-bakar pd suhu 150° selama 20 hingga 25minit.(bergantung kepada oven masing2)

selamat mencuba.

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment