LEPAT LABU
Bahanbahan :
1) ½ biji labu, (rebus dan lecek)
2) ½ biji kelapa parut
3) 1 cawan gula
4) ½ sudu teh garam
5) 2 cawan tepung gandum
6) ½ cawan gula merah
7) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
Cara :
7) Panaskan pengukus.
8) Kisar kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati.
9) Ambil sekeping daun pisang, letakkan 1sudu adunan labu ditengahtengahnya secara memanjang. Letakkan 1 sudu teh kelapa parut di tengahtengahnya sebagai inti. Tutup
kelapa parut tadi dengan 1 sudu adunan labu. Balut adunan itu dengan lipat keduadua
hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12x11 cm. Buat sehingga
habis.
10) Kukus selama setengah jam atau hingga masak.
2) ½ biji kelapa parut
3) 1 cawan gula
4) ½ sudu teh garam
5) 2 cawan tepung gandum
6) ½ cawan gula merah
7) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
Cara :
7) Panaskan pengukus.
8) Kisar kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati.
9) Ambil sekeping daun pisang, letakkan 1sudu adunan labu ditengahtengahnya secara memanjang. Letakkan 1 sudu teh kelapa parut di tengahtengahnya sebagai inti. Tutup
kelapa parut tadi dengan 1 sudu adunan labu. Balut adunan itu dengan lipat keduadua
hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12x11 cm. Buat sehingga
habis.
10) Kukus selama setengah jam atau hingga masak.
Blog
saya yg lain boleh dilawati : http://www.jasminshahab205@gmail.com/
No comments:
Post a Comment