share dari link fb ~Buku Resepi
Resepi mee ketam istimewa
Oleh:WanShila Wan Hasan
1 labu bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia muda
2 biji cili merah
# bahan2 di atas diblend dan tumis
1kg mee dicelur air panas dan toskan
3 ekor ketam dibersih dan dipotong 2
2 biji telur
2 biji tomato di blend
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap
2 kiub ayam
sayur sawi,
carrot
Fish cake (tambah jika suka)
1 liter air
sedikit tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Hiasan
Cili hijau dan merah dimayang
daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Limau sambal
taugeh jika suka
Cara buat:
Tumis bahan blend. Masukkan air 1 liter. Bila dah mendidih masukkan semua sos, tomato yg diblend serta carrot. Masukkan kiub ayam.Setelah mendidih masukkan ketam dan fish cake dan biarkan seketika. Kemudian masukkan telur (terpulang samada nak pecahkan atau biarkan ajer..saya tak pecahkan). Last sekali masukkan sayur sawi dan bancuhan tepung jagung. Tambah garam jika perlu. Dah siap boleh angkat dan hiaskan dengan daun sup, daun bawang, bawang goreng, cili hijau dan merah, taugeh serta perahan limau.
Selamat mencuba menjamu selera!!
No comments:
Post a Comment