share dari link fb ~Buku Resepi
Nasi Ayam Oleh:Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
Like: Buku Resepi
Bahan2 untuk nasi ayam:
1/2 ekor ayam
air secukupnya untuk merebus ayam
3 cawan beras (sy guna cawan matrik)
4-5 ulas bawang putih ditumbuk lumat
1 inci halia ditumbuk lumat
2 sudu teh atau secukup rasa garam
2 helai daun pandan
sedikit serbuk kunyit jika suka
sedikit minyak bijan jika suka
1 sudu teh serbuk atau 1 kiub pati ayam jika suka (sy guna tanpa msg )
1 sudu besar marjerin/butter + minyak secukupnya untuk menumis
Cara memasak:
Rebus ayam bersama air hingga ayam empuk. Asingkan ayam dgn stok td.
Panaskan marjerin/butter bersama minyak dan tumis bawang putih, halia dan daun pandan biar wangi tp jangan sampai garing. Masukkan 4 cawan stok rebusan ayam tadi bersama beras, garam, kunyit dan serbuk pati ayam jika suka dan tanak hingga nasi masak. Bila dah masak renjiskan sedikit minyak bijan atas nasi dan gaul.
Bahan2 untuk perap ayam:
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
2-3 sudu besar madu
jus dari sebiji limau kasturi
sedikit garam jika perlu
Satukan semua bahan. Toskan ayam yang direbus tadi dan gaul dgn bahan2 ini. Perap seketika sebelum digoreng atau dipanggang. Jika ada lebihan bahan perapan ni, boleh masukkan ke dalam sos kicap.
Bahan2 untuk sos kicap:
2 ulas bawang putih ditumbuk lumat
1/2 inci halia ditumbuk lumat
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
1/4 cawan air rebusan ayam/air
Lebihan perapan ayam
garam jika perlu
gula
sedikit minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis halia dan bawang putih hingga wangi. Masukkn sos tiram dan kicap. Kacau sebentar. Masukkan air atau air rebusan ayam, baki perapan ayam jika ada, gula dan garam secukup rasa dan renihkan sebentar.
Bahan untuk sambal:
7 biji cili hidup (bleh campur cili api jika nak lebih pedas)
2 ulas bawang putih
sedikit halia (dlm 1/2 cm jer)
air, gula, garam, cuka secukupnya
Tumbuk atau kisar cili, bawang putih dan halia hingga lumat. Campur gula, garam, cuka dan air dan gaul rata. Bleh dihidangkan begitu sahaja atau boleh juga direnihkan sebentar atas api sederhana.
Bahan untuk sup:
3 ulas bawang merah dimayang
2-3 ulas bawang putih dimayang
1/2 inci halia dimayang
4 sekawan - kayu manis, bunga cegkih, bunga lawang, buah pelaga
2 cawan stok rebusan ayam
sedikit biji lada hitam atau lada putih jika suka
1 sudu teh rempah sup
1 sudu teh serbuk (1 atau kiub )pati ayam (sy guna tanpa msg)
garam secukup rasa
sedikit bawang goreng, daun sup dan daun bawang
minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia, 4 sekawan dan lada hitam/putih hingga garing. masukkan rempah sup dan kacau sebentar. Masukkan pula stok ayam, serbuk pati ayam, garam, separuh dari daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Renihkan sebentar. Tabur lebihan daun sup, daun bawang dan bawang goreng semasa menghidang.
Lain2 bahan: daun salad, hirisan tomato dan timun secukupnya
Like: Buku Resepi
Bahan2 untuk nasi ayam:
1/2 ekor ayam
air secukupnya untuk merebus ayam
3 cawan beras (sy guna cawan matrik)
4-5 ulas bawang putih ditumbuk lumat
1 inci halia ditumbuk lumat
2 sudu teh atau secukup rasa garam
2 helai daun pandan
sedikit serbuk kunyit jika suka
sedikit minyak bijan jika suka
1 sudu teh serbuk atau 1 kiub pati ayam jika suka (sy guna tanpa msg )
1 sudu besar marjerin/butter + minyak secukupnya untuk menumis
Cara memasak:
Rebus ayam bersama air hingga ayam empuk. Asingkan ayam dgn stok td.
Panaskan marjerin/butter bersama minyak dan tumis bawang putih, halia dan daun pandan biar wangi tp jangan sampai garing. Masukkan 4 cawan stok rebusan ayam tadi bersama beras, garam, kunyit dan serbuk pati ayam jika suka dan tanak hingga nasi masak. Bila dah masak renjiskan sedikit minyak bijan atas nasi dan gaul.
Bahan2 untuk perap ayam:
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
2-3 sudu besar madu
jus dari sebiji limau kasturi
sedikit garam jika perlu
Satukan semua bahan. Toskan ayam yang direbus tadi dan gaul dgn bahan2 ini. Perap seketika sebelum digoreng atau dipanggang. Jika ada lebihan bahan perapan ni, boleh masukkan ke dalam sos kicap.
Bahan2 untuk sos kicap:
2 ulas bawang putih ditumbuk lumat
1/2 inci halia ditumbuk lumat
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
1/4 cawan air rebusan ayam/air
Lebihan perapan ayam
garam jika perlu
gula
sedikit minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis halia dan bawang putih hingga wangi. Masukkn sos tiram dan kicap. Kacau sebentar. Masukkan air atau air rebusan ayam, baki perapan ayam jika ada, gula dan garam secukup rasa dan renihkan sebentar.
Bahan untuk sambal:
7 biji cili hidup (bleh campur cili api jika nak lebih pedas)
2 ulas bawang putih
sedikit halia (dlm 1/2 cm jer)
air, gula, garam, cuka secukupnya
Tumbuk atau kisar cili, bawang putih dan halia hingga lumat. Campur gula, garam, cuka dan air dan gaul rata. Bleh dihidangkan begitu sahaja atau boleh juga direnihkan sebentar atas api sederhana.
Bahan untuk sup:
3 ulas bawang merah dimayang
2-3 ulas bawang putih dimayang
1/2 inci halia dimayang
4 sekawan - kayu manis, bunga cegkih, bunga lawang, buah pelaga
2 cawan stok rebusan ayam
sedikit biji lada hitam atau lada putih jika suka
1 sudu teh rempah sup
1 sudu teh serbuk (1 atau kiub )pati ayam (sy guna tanpa msg)
garam secukup rasa
sedikit bawang goreng, daun sup dan daun bawang
minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia, 4 sekawan dan lada hitam/putih hingga garing. masukkan rempah sup dan kacau sebentar. Masukkan pula stok ayam, serbuk pati ayam, garam, separuh dari daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Renihkan sebentar. Tabur lebihan daun sup, daun bawang dan bawang goreng semasa menghidang.
Lain2 bahan: daun salad, hirisan tomato dan timun secukupnya
No comments:
Post a Comment