KETAM BEREMPAH.
Oleh:Suhaidayanti Zulkifli
Like: Buku Resepi
500 gram ketam (cuci bersih potong 2@4).
3 ulas bawang merah. di mayang.*
2 ulas bawang putih. di mayang.*
3 tangkai cili kering. di potong besar-besar.*
setangkai daun kari.*
1 sudu teh biji sawi.*
2 sudu serbuk rempah campuran.
1 sudu teh serbuk lada hitam.
3-4 sudu air.
1-2 biji tomato.
2 sudu yogurt tanpa perisa.
suku cawan susu sejat.
garam. gula. serbuk perasa.
-tumiskan bahan yg bertanda * sehingga naik bau.
bancuh serbuk rempah dengan air masuk rempah. masak rempah sehingga agak garing.(pecah minyak). masuk kan ketam. susu. tomato. lada hitam. garam. gula. serbuk perasa. perlahankan api. biarkan lebih kurang 7-8 minit (sehingga ketam masak). setelah ketam masak masuk kan yogurt.
biarkan mendidih sekejap. tutup api dah siap.
kalau nak masuk kan telur boleh jugak. untuk kuah yg lebih pekat. masukan telur yg di pukul sedikit. gaul rata tutup api.
SELAMAT MENCUBA.
Oleh:Suhaidayanti Zulkifli
Like: Buku Resepi
500 gram ketam (cuci bersih potong 2@4).
3 ulas bawang merah. di mayang.*
2 ulas bawang putih. di mayang.*
3 tangkai cili kering. di potong besar-besar.*
setangkai daun kari.*
1 sudu teh biji sawi.*
2 sudu serbuk rempah campuran.
1 sudu teh serbuk lada hitam.
3-4 sudu air.
1-2 biji tomato.
2 sudu yogurt tanpa perisa.
suku cawan susu sejat.
garam. gula. serbuk perasa.
-tumiskan bahan yg bertanda * sehingga naik bau.
bancuh serbuk rempah dengan air masuk rempah. masak rempah sehingga agak garing.(pecah minyak). masuk kan ketam. susu. tomato. lada hitam. garam. gula. serbuk perasa. perlahankan api. biarkan lebih kurang 7-8 minit (sehingga ketam masak). setelah ketam masak masuk kan yogurt.
biarkan mendidih sekejap. tutup api dah siap.
kalau nak masuk kan telur boleh jugak. untuk kuah yg lebih pekat. masukan telur yg di pukul sedikit. gaul rata tutup api.
SELAMAT MENCUBA.
No comments:
Post a Comment