Tandoori Ayam
============
Selain paha ayam, boleh juga menggunakan bahagian dada ayam.
BAHAN-BAHAN:
6 ketul paha ayam
4 cm halia | dikisar
4 ulas bawang putih | dikisar
2 sudu makan cili boh
Sedikit garam
1 sudu makan cuka
30 gm garam masala
100 gm dadih
Sedikit pewarna merah | dibancuh sedikit air
40 gm serbuk lada putih
1 biji bawang besar | dihiris
10 gm daun pudina
1 biji limau nipis | ambil jusnya
CARA MEMASAK:
1. Gaul ayam dengan halia, bawang putih dan sedikit garam.
2. Campurkan cuka, garam masala, lada putih dan dadih.
3. Masukkan sedikit pewarna merah dan cili boh. Gaul sebati dan perap semalaman atau sekurang-kurangnya setengah jam sebelum dipanggang.
4. Panggang hingga ayam masak dan perah jus limau ke atasnya sebelum dimakan. Enak dinikmati bersama nasi atau roti nan.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment