30 September 2015

Takoyaki

share dari link fb ~ Kerja Dari Rumah

Takoyaki
========

Isi untuk takoyaki ini boleh dipelbagaikan mengikut cita rasa anda seperti isi ayam, keju dan sebagainya.

BAHAN-BAHAN:

* 250gm tepung takoyaki | boleh didapati di pasaraya
* 500ml air
* 2 biji telur
* Mayones
* Kepingan ikan secukupnya


BAHAN ISI:

* 50gm sotong kurita (octopus) | dipotong kecil
* 50gm isi udang | dipotong kecil
* 3 batang sosej | dipotong kecil
* 2 batang jejari ketam | dipotong kecil
* 2 tangkai daun bawang | dihiris halus
* 2 helai kubis | dicincang halus

BAHAN SOS TAKOYAKI:

* 1 cawan sos tomato
* 3/4 cawan kicap cair
* 1/4 cawan air asam jawa
* 1 sudu cuka
* 2 cm halia
* 1 ulas bawang putih
* 3/4 cawan gula


CARA MEMASAK:

1. Sos: Campurkan kesemua bahan dan masak menggunakan api kecil hingga pekat. Ketepikan.

2. Takoyaki: Panaskan acuan takoyaki dan sapukan dengan sedikit minyak.

3. Kemudian bancuh tepung takoyaki, telur dan air secukupnya. Gaul sebati.

4. Seterusnya sudu adunan ke dalam acuan dan masukkan bahan isi mengikut cita rasa.

5. Dengan segera sudu adunan untuk menutupi adunan mengandungi isi tadi.

6. Balik-balikkan takoyaki menggunakan lidi menjadi bentuk bulat dan biarkan masak seketika.

7. Akhir sekali, paipkan sos takoyaki dan mayones. Taburkan kepingan ikan secukupnya.
blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment