KERABU GAJUS BELIMBING BULUH
Bahan-bahan:
Gajus secukupnya
Belimbing buluh secukupnya
2 labu bawang besar
Setengah biji kelapa parut*
6-7 tangkai cili kering*
5-6 ulas bawang merah*
Sedikit belacan*
Sedikit serbuk lada hitam (boleh juga guna lada biji)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara:
1. Gajus dan belimbing buluh dihiris nipis.
2. Rendam dengan air garam sebentar.
3. Kemudian ramaskan untuk keluarkan rasa asam dan kelat buah. Toskan.
4. Bawang besar dihiris nipis.
5. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bekas.
6. Kisar bahan-bahan yang bertanda *
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Gaulkan buah gajus dan belimbing tadi dengan bahan kisar.
9. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment