share dari link fb ~ Rasa
Ketam Rebus Bersayur
Pastikan sayur-sayuran jangan dimasak terlalu lama kerana khasiatnya akan hilang. Sayur-sayuran dimasukkan pada akhir sekali.
BAHAN A:
- 5 ekor ketam
- 2.5 cm halia | diketuk
- 3 batang serai | diketuk
- 3 biji bawang putih jeruk
- 3 biji asam boi
- 2 liter air
BAHAN B:
- 1 sudu makan stok ayam
- 2 sudu makan air limau nipis
- 1/2 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
BAHAN SAYUR ( dipotong):
- 3 biji jagung muda
- 10 gm kubis panjang
- 5 gm brokoli
- 5 gm cendawan
- 5 gm bunga kubis
- 5 gm daun bawang
- 5 gm daun ketumbar
CARA MEMASAK:
1. Ketam direbus terlebih dahulu bersama air. Kemudian masukkan halia, serai, bawang putih jeruk dan asam boi. Kacau rata.
2. Selepas itu masukkan bahan B seperti stok ayam, air limau nipis, gula dan garam secukup rasa. Kacau lagi sehingga mendidih.
3. Akhir sekali, masukkan sayur-sayuran tadi. Kacau sehingga beberapa minit dan bolehlah diangkat.
4. Sedia dihidang.
LINK RESIPI: http:// rasa.karangkraf.com/ resipi-menu/makanan-laut/ ketam-rebus-bersayur-1.2460 77
Blog saya yg lain
boleh dilawati : http://www.jasminshahab205@gmail.com/ - blog - Di Celah-Celah Kehidupan
No comments:
Post a Comment