05 June 2013

Lamb Chop Versi Naimah Md Ludin


Lamb Chop Versi Naimah Md Ludin

Oleh: Naimah Md Ludin 

Bahan A

-5 keping daging kambing

*boleh diganti dengan daging lembu/ayam (kalau xsuka kambing)


Bahan B (sos lada hitam utk perap dan siram atas lamb chop)

-1 labu bawang besar (potong dadu)

- 2 sudu butter/planta

- 1 sudu tepung gandum@jagung (dibancuh dgn sedikit air)

- 2 sudu lada hitam di tumbuk @ serbuk lada hitam

- 1 sudu sos tiram / sos cili@sos tomato

- 1 kiub pati ayam/lembu

*boleh tambah cendawan butang kalau suka


Cara:

cairkan butter, tumiskan bawang besar.dah kuning masukkan bancuhan tepung..kacau sekata..masukkan lada hitam..sos cili@tomato,sos tiram dan kiub pati ayam...tmbahkan air jika terlalu pekat...masak sampai mendidih dan padamkan api...ambik separuh simpan untuk siram atas daging yg dah dibakar/panggang nanti. separuh lagi guna utk perap daging.

selepas perap daging selama 2-3 jam (lebih lama lebih sedap)

masukkan dalam pemanggang dan panggang selama 10-15mnt..balikkan pemangang dan bakar lg 10 mnt..biar daging betul2 masak..


Bahan c

kentang

*brokoli

*mix vegetable

*buah tomato

secubit garam

sedikit serbuk lada hitam

*boleh tambah cili benggala kalau suka

Cara: 

-goreng kentang sampai masak sekata

-gaul bahan * dengan garam dan lada hitam..

-kukus atau bakar campuran bahan * sampai empuk.

(kalau goreng dengan sedikit minyak zaiton pun boleh)

-hidang semua bahan C bersama daging yang dah dibakar dan siram dengan baki sos lada hitam yg dimasak tadi.boleh tambah sos cili dan mayonis (utk mkn bersama kentang goreng). 


Selamat mencuba! 

No comments:

Post a Comment