share dari link fb ~Legacy Secret Trading
RESEPI SOTONG SUMBAT B'CILI
wink emoticon
Bahan:
6 ekor sotong besar y boleh d sumbat
Sedikit serbuk kunyit
Garam
Lidi untuk cucuk
Bahan Sumbat
3 biji telur
1 tiub tauhu telur/tauhu jepun - lenyekkan
12 ekor udang basah - cincang
1/2 biji bawang besar - dadukan
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit dry basil - agak-agak
1/2 sudu teh dah le
Sedikit dry mint - yang ni sama gak
Sedikit dry chive - ini pun sama
2 sudu teh Cili Boh
2 sudu makan minyak masak - agak-agak je la
Bahan Kuah
2 bawang besar - kisar
2 biji bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 sudu makan udang kering - kisar
1 biji tomato - kisar
3 sudu makan Cili Boh
1 sudu makan serbuk kari ikan - bancuh dengan sedikit air
1 tangkai daun kari
1 sudu makan Sos Char Kueyteow
Sedikit air asam jawa
Garam
Gula
Caranya
1. Bahan Sumbat:
Panaskan kuali bersama minyak,
tumis bawang dan Cili Boh hingga garing (naik minyak). Masukkan telur, tauhu, udang, garam, dry basil, dry mint, dry chive dan lada sulah. Ratakan dan goreng sehingga kering. Ketepikan bagi sejuk.
2. Sotong:
Lumur sotong bersama serbuk kunyit dan garam. Kemudian sumbatkan dengan inti tadi sampai habis. Paras akhir inti yang disumbat agak-agak 1 cm kurang sikit. Kang terlebih penuh kang muntah pulak isinya balik. Sematkan dengan lidi. Kemudian goreng sebentar dalam 1 minit dan angkat.
3. Kuah:
Tumis bahan kisar, Cili Boh Asli dan serbuk kari (dalam bancuhan serbuk kari ni masukkan daun kari terus) hingga garing dan pecah minyak. Kacau sesekali jangan bagi hangit dasarnya.
4. Masukkan Sos Char Kueyteow , garam, gula dan air asam jawa. Kacau hingga sebati.
5. Akhir sekali masukkan sotong. Kacau sehingga kuah pekat dan agak-agak macam tersalut je pada sotong tu. Angkat dan hidangkan.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment