28 July 2013

RESEPI JUS UNTUK PESAKIT GHOUT


RESEPI JUS UNTUK PESAKIT GHOUT
Kredit to Emorra Slim and White Series

1. JUS Tembikai
Bahan
...250 gram buah tembikai
Cara Penyediaan
Buah tembikai dipotong dan bijinya dibuang. Kemudian dikisar.
Minum sehari sekali, 2 – 3 jam selepas makan petang atau malam.

2. JUS Oren
Bahan
100 gram buah oren
Cara Penyediaan
Potong buah oren, buang bijinya dan kemudian kisar sehingga hancur.
Minum sehari sekali, 2 jam selepas makan pagi atau malam.

3. JUS Mangga
Bahan-Bahan
50 gram buah mangga dan 50 mililiter air.
Cara Penyediaan
Kupas mangga, buang bijinya dan potong dadu. Kemudian kisar bersama air yang dimasukkan sedikit demi sedikit.
Minum sekali sehari di waktu pagi atau tengahari (2 – 3 jam selepas makan).

4. JUS Pisang Embun
Bahan
125 – 130 gram pisang embun
Cara Penyediaan
Buang kulit pisang embun dan kisar isinya.
Minum sekali sehari, 2 jam selepas makan malam.

5. JUS Epal
Bahan-Bahan
120 gram epal dan 50 mililiterl air.
Cara Penyediaan
Bersihkan buah epal dan buang bijinya. Kemudian kisar sehingga hancur dan tambahkan air, sedikit demi sedikit.
Minum sehari sekali selepas makan malam.

6. JUS Jambu Batu
Bahan-Bahan
100 gram jambu batu dan 50 mililiter air.
Cara Penyediaan
Bersihkan buah jambu batu dan buang bijinya. Kemudian kisar sehingga hancur dan lembut. Minum sehari sekali, 2 jam selepas makan pagi atau tengahari, atau malam.

7. JUS Betik
Bahan
130 gram buah betik
Cara Penyediaan
Kupas buah betik, buang bijinya, potong dadu dan kisar.
Minum sehari sekali, pada waktu siang atau malam (2 – 3 jam selepas makan).

No comments:

Post a Comment