Pages

24 August 2015

Pelbagai resipi masakan AYAM

share dari link fb ~ Rasa

Ayam Golek Madu


BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam
6 batang serai | dikisar
3 biji bawang besar | dikisar
6 ulas bawang putih | dikisar
2sm halia | dikisar
2sm kunyit hidup | dikisar
480gm gula pasir | dikisar
1 sudu teh serbuk jintan manis | dikisar
1 sudu teh serbuk jintan putih | dikisar
2 sudu makan garam

Bahan Sos:
100ml lebihan bahan perapan
2 sudu makan tepung jagung
1/4 biji nenas
(kesemua bahan dikisar)


CARA MEMASAK:

1. Satukan kesemua bahan kisar.
2. Kemudian perapkan bersama ayam semalaman.
3. Bakar selama 1 jam 30 minit atau sehingga masak.
4. Untuk sosnya, kisar kesemua bahan dan hidangkan bersama ayam panggang.


Ayam Goreng Sambal Hijau


BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam | diperap dengan serbuk kunyit dan garam
20 biji cili padi hijau | dikisar halus
7 ulas bawang putih | dikisar halus
50ml air asam jawa
1 biji bawang besar | dihiris bulat
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis dan menggoreng secukupnya


CARA MEMASAK:

1. Panasakan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga garing. Angkat dan tos.
2. Luakkan minyak dari dalam kuali, panaskan semula dan tumis bahan kisar sehingga garing dengan api perlahan.
3. Setelah itu, perasakan dengan garam secukup rasa. Tambahkan air jika perlu. Biarkan kering.
4. Kemudian, masukkan pula bawang besar. Kacau mesra.
5. Akhir sekali, letakkan ayam di atas pinggan dan tuangkan sambal hijau yang dimasak ke atas ayam tersebut. Sedia untuk dihidangkan.

Ayam Kung Pao


BAHAN-BAHAN:
500gm ayam | digoreng dengan sedikit tepung
60gm tepung gandum
50gm cili kering
5 biji cili padi
2 biji cili merah
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan gula
1 sudu makan cuka
2 sudu makan sos HP | boleh didapati di pasaran
2 sudu makan kicap masin
2 sudu makan sos tiram
Garam dan serbuk perasa secukupnya

CARA MEMASAK:
1. Gaulkan ayam dengan sedikit tepung dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya.
3. Masukkan cili kering, cili padi, cili merah, sos cili, sos tomato, cuka, sos HP, kicap masin dan juga sos tiram. Kacau rata dan biarkan hingga pekat.
4. Setelah itu masukkan ayam goreng dan kacau rata.
5. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya dan angkat.
6. Sedia dinikmati bersama nasi putih.

Ayam Panggang Rosemary


BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam | dipotong empat
5-6 ulas bawang putih | dihiris
1 sudu besar daun rosemary kering | ditumbuk
1 inci halia | ditumbuk halus
1 sudu besar lada hitam | ditumbuk
½ sudu besar jintan manis | ditumbuk
½ sudu besar jintan putih | ditumbuk
2-3 sudu besar gula perang 
2 sudu kecil garam
Sedikit serbuk pati ayam
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar minyak zaitun
5 biji kentang
2 biji tomato
1 biji lobak merah
Sedikit mentega


CARA MEMASAK:

1. Lumur halia tumbuk pada ayam. Ketepikan seketika.

2. Panaskan minyak zaitun dan goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

3. Masukkan kesemua bahan tumbuk ke dalam mangkuk dan tuang lebihan minyak zaitun ke dalamnya.

4. Kemudian tambahkan gula perang, garam, serbuk perasa dan jus limau. Gaul rata.

5. Ambil ayam yang telah dilumur halia tadi dan gaulkan bersama bancuhan rempah. Perap selama dua jam.

6. Susun ayam didalam dulang pembakar dan masak selama 1 jam pada suhu 190’c.

Ayam Panggang Rosemary


BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam | dipotong empat
5-6 ulas bawang putih | dihiris
1 sudu besar daun rosemary kering | ditumbuk
1 inci halia | ditumbuk halus
1 sudu besar lada hitam | ditumbuk
½ sudu besar jintan manis | ditumbuk
½ sudu besar jintan putih | ditumbuk
2-3 sudu besar gula perang 
2 sudu kecil garam
Sedikit serbuk pati ayam
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar minyak zaitun
5 biji kentang
2 biji tomato
1 biji lobak merah
Sedikit mentega


CARA MEMASAK:



1. Lumur halia tumbuk pada ayam. Ketepikan seketika.

2. Panaskan minyak zaitun dan goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

3. Masukkan kesemua bahan tumbuk ke dalam mangkuk dan tuang lebihan minyak zaitun ke dalamnya.

4. Kemudian tambahkan gula perang, garam, serbuk perasa dan jus limau. Gaul rata.

5. Ambil ayam yang telah dilumur halia tadi dan gaulkan bersama bancuhan rempah. Perap selama dua jam.

6. Susun ayam didalam dulang pembakar dan masak selama 1 jam pada suhu 190’c.

Ayam Sos Cili Kering


BAHAN-BAHAN:
300gm isi ayam | dipotong kecil
4 tangkai cili kering
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan kicap masin
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit daun bawang | untuk hiasan

CARA MEMASAK:
1 Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik baunya.
2 masukkan isi ayam dan biarkan masak seketika.
3 kemudian masukkan sos cili bersama kicap masin, garam dan gula secukup rasa.
4 akhir sekali masukkan cili kering bersama cili merah.
5 Biarkan masak seketika dan angkat. taburkan dengan daun bawang di atasnya.
blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment