Pages

30 March 2014

resepi donut yang gebu..lembut dan sedap ..insyaallah

1. bulat2 kan doh....letak atas dulang yang ditabur tepung...biarkan 5-10 minit supaya ia kembang sikit 
2. lepas 10 minit doh sedikit kembang...
3. kemudian leperkan doh sekali tekan je ye 
4. nilah cara saya..guna apa yang ada dlm umah..guna penutup botol tuk lubangkan donat
5. Biarkan donat 20-30 minit ...agar ia kembang sekali ganda...
6. donut kembang sekali ganda...panaskan minyak kemudian kurang suhu api siap tuk digoreng
7. nilah donat yang siap digoreng...Selamat Mencuba

share dari link fb ~ Tahrunnisah Jali 
(Terima kasih di atas perkongsian nya Tahrunnisah)


Assalamualaikum...hari ni nak share resepi donut yang gebu..lembut dan sedap ..insyaallah...semoga ia memberi manfaat pada sahabat2 semua...

resepinya 
250 gram tepung gandum
sebiji kentang yang telah direbus dan dilenyek
1 biji telor ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)
2 sudu besar susu tepung apa2 jenama 
70-100 ml air ais (dulu guna air suam) tp sbb nak cuba teknik baru
1 1/2 sudu besar shortening/marjerin
2 sudu besar gula
1 sudu kecil baking powder
1 3/4 sudu kecil yis mauripan

*doh lembut dan tak lekat kat tangan dikira ok..insyaallah...pastikan doh jgn lembik sangat sbb nanti masa menggoreng minyak serap dlm donut...

Caranya : saya guna mixer

1. Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunankemudian masukkan telor yang dipukul dulu dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu taruk sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan) serta last skali shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan elastik ye, Uli selama 20 minit

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. saya letak dlm oven 25 minit ( suhu 30 C) jika disuhu bilik masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam atau nak letak kat tmpt panas pun boleh..

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tpung gandum... dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas...masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus....angkat dan hias dengan gula atau coklat....selamat mencuba... # tips nak gebu lagi..masukkan shortening 1 sudu makan dlm minyak panas tu insyaallah gebu..ni tips dari kawan saya juga #maaf lupa namanya..

#tips yang uli tangan
masukkan bahan2 kering dahulu ...kacau bagi sebati..masukkan telor yang dipukul terlebih dahulu dlm bekas lain yang dicampur dengan garam..
kacau guna tangan biar sebati...kemudian taruk air sikit2 ye sehingga doh tak melekat dan lembut ditangan ..kemudian baru taruk marjerin tau shortening...uli sehingga sebati...dlm 30 minit..kalu letih just uli dlm 20 minit dan 10 minit terakhir tu taruk dlm plastik ramas2kan dlm plastik..ni pun tips nak gebu kan doh
cara saya kalu malas nak guna mixer...saya guna tangan masa nak perap doh tu saya taruk dlm plastik yang agak besar dan tutupkan biar ada ruang2 sbb nanti doh nak mengembang...tarukla mana2 tmpat yang dirasakan ada hawa2 panas..dlm oven ke,,,kat luar ke...kat dlm dryer ke mana2 la...
siap nanti tumbuk doh tu ...n bolehla bentukkan...

tips saya bentukkan doh

saya bulatkan doh tu comel2 25gm boleh 30 gm pun boleh taruk atas dulang yang dah ditabur gandum..
dlm 5 minit tu baru saya leper kan sikit doh bulat tu dan buat lubang tengah2...biarkan dlm 20-30 minit sehingga doh naik ....tutup ngan kain atau plastik...
tips tuk frozenkan
saya bakar dulu donat tu dlm 6 minit..suhu 170 bergantung suhu oven msing2..tujuan nak matikan yis ...dah sejuk masuk dlm plastik ..seal n taruk dlm freezer...nak makan kluarkan biarkan suhu bilik dlm 10-15 minit baru goreng dlm minyak panas tp kawal api ye 

#tips jika doh donat nak di bentukkan pagi esok..kira malam ni buat dah tak tahan mata ngantuk tahap gaban 

bolehla simpan lebihan baki doh tu dlm freezer ..pastikan tutup rapat2 ye samada dlm tupperware atau plastik...esoknya kluarkan dr freezer biarkan doh tu jadi lembut dan boleh diuli

tak pun kluarkan dr freezer taruk atas periuk/bekas yang dlmnya ada air panas...supaya boleh lembutkan doh tu n uli kejap dan bentukkan 

takkk pun masukkan kejap dlm oven suhu dlm 30 darjah...atau 40 darjah...masuk kejap dah agak2 lembut kluarkan n bolehla di bentukkan




blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

9 comments:

  1. mcm best je..tp xpenah buat sbb macam xyakin je..hihi..
    nk cuba jugak la nnt gune resepi ni..

    jemput ke blog saya
    http://norzuryati.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. wah gebunya donut tu..pagi tadi baru sarapan donut tapi beli yg dah siap..tinggal nak goreng je..hehe..nanti nak cuba la resepi..minta share yer..tq

    http://iburianaonlineshop.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Kena try yg ni plak la pas ni. ;-) ...

    Meh singgah blog saya http://sukabervitamin.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah ternyata resepi yang mujarab...
    semalam mama saya try guna resepi ni...finally, hasilnya cantik, gebu dan sedap...
    terima kasih miss :)

    ReplyDelete
  5. Nak cuba guna resepi ni sis.. Tq

    ReplyDelete
  6. Sy pernah try resepi ni. Hasilnye tidal mnghampakn. Donut jadi lembut & gebu. Apa pun, kits mesti brain mencuba.
    ~leenZdky~

    ReplyDelete
  7. Terima kasih pada Tahrunnisah Jali saya pun copy paste resipi dari link fb beliau...kalau nak add dia jadi friend fb pun ok byk resipi menarik dari beliau boleh kongsi bersama

    ReplyDelete
  8. Slm puan, saya baru je cuba buat donut td..ikut resepi azlitamasammanis. Rupanya sama je dgn resepi puan. masa uli tu sy rasa doh terlampau lembik, tp sy xberani memderhaka tmbah tpg takut donut jd keras. Rasa dah ada, cuma doh lembik sgt & warnanya coklat, bukan kekuningan lps masak..Maybe next time sy akan cuba steps yg puan beri sbb lebih detail. Terima kasih sbb sharing.

    ReplyDelete