Pages

28 August 2014

vanilla cupcake recipe

share dari link fb ~Buku Resepi



vanilla cupcake recipe


Bahan-bahan:

1 cawan mentega

¾ cawan gula kastor


4 biji telur

1 sudu kecil esen vanilla

2 cawan tepung naik sendiri


Cara-cara:

Putarkan mentega bersama gula sehinggan pudar warna atau gebu

Masukkan telur. Putar bahan tersebut sehinggan sebati dan masukkan esen vanilla.

Kemudian masukkan 2 cawan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit.

Masukkan ke dalam Loyang dan bakar dalam dengan suhu 150’c selama 55minit


p/s: visit our blog www.bukuresepi.com
 

Blog saya satu lagi yg boleh dilawati: http//jasminshahab205.blogspot.com

Agar2 santan

share dari link fb ~Resepi Masakan


Agar2 santan


1 paket serbuk agar-agar 10 gm 
1 liter air (4 cawan) 
1 cwn gula merah (saya guna yg hancur tu)
1/2 cwn gula pasir 
1 cwn santan pekat 
1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu 
Secubit garam 
2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan

Cara-cara: 
Masak gula melaka , gula pasir bersama 1 cwn air. Masukkan daun pandan..Masak hingga didih dan 

sentiasa di kacau. Bila dah siap tapiskan dan jadikan jumlahnya 2 cawan. (Guna air yg dari 4 cwn tu ya)..

Dalam periuk lain, masak 2 cawan air bersama dngn serbuk agar2. Masak hingga mendidih. 
Masukkan air gula melaka tadi dan sentiasalah di kacau hingga didih. 

Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.
Kacau dan tunggu hingga menggelegak..ttp api 
Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan 

dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais.

gambar hiasan...



Blog saya satu lagi yg boleh dilawati: http//jasminshahab205.blogspot.com

Alangkah bagus kalau ramai ibubapa boleh bertindak sepertimana ibu Anas buat padanya.

share dari link fb ~ One Heart Creative Solution



Si anak lelaki kecil berumur 3 tahun cuba mengalihkan sebotol susu besar dari peti sejuk. Dia tiba-tiba tak mampu mencengkam botol licin tersebut lalu botol itu jatuh dan habis semua susu membasahi lantai dapur. 


Lalu datanglah si ibu menjenguk. Bukan membebel, memarahi atau memukul si anak kecil, sebaliknya si ibu berkata "Wow Anas, pandai dan hebatnya kamu sepahkan! Umi jarang tengok lautan susu macam ni. Takpe, benda dah jadi. Jom kita buat sesuatu sebelum kita kemas dan cuci susu ni?"


Si anak kecik mengikut. Selepas beberapa minit, si ibu berkata "Anas tahu tak, nanti kalau Anas buat sepah macam ni lagi lepas ni, Anas kena bersih dan kemaskan sendiri tau. Ok, sekarang macam mana Anas patut bersihkan ni? Kita boleh guna tuala, span, atau mop. Yang mana Anas rasa sesuai?"



Si kecil kemudian memilih span dan mereka sama-sama bersih dan lap susu yang tumpah tersebut.


Si ibu kemudian berkata "Anas tahu tak, sebenarnya tak boleh nak bawa botol susu besar dengan dua tangan kecil. Jom kita ke halaman belakang dan isi botol dengan air dan kita tengok jika Anas boleh jumpa cara nak bawa botol tanpa jatuhkannya." 


Lalu si anak kecil comel ni pun belajar macam mana cara nak genggam botol iaitu dengan menggenggam bahagian atas botol berhampiran bibir botol dengan kedua-dua tangannya. 


Tadaaa..Pelajaran yang baik untuk si kecil kan? 


Pengajaran untuk kita :


Jangan takut jika anak kecil kita buat salah. Sebaliknya, kita perlu memahami bahawa kesilapan adalah peluang untuk mereka mempelajari sesuatu yang baru. Walaupun eksperimen mungkin tak berjaya, sekurang-kurangnya kita akan belajar sesuatu yang berharga daripadanya dan betambah baik pada masa akan datang.


Alangkah bagus kalau ramai ibubapa boleh bertindak sepertimana ibu Anas buat padanya.


Jom bertindak dengan bijak. Anda mampu mengubahnya 



Blog saya satu lagi yg boleh dilawati: http//jasminshahab205.blogspot.com

SIRI RESEPI SARAPAN MASAKAN MAMAK: PURI ~~ RESEPI MASAKAN INDIA: PURI

share dari link fb ~Mamak Haji


SIRI RESEPI SARAPAN MASAKAN MAMAK: PURI 



"PURI" atau "POORI" adalah makanan ringan yang berasal dari benua kecil India yang mempunyai sejarah kewujudan yang beribu tahun. Perkataan, "PURI" adalah berasal dari Perkataan Bahasa Sanskrit purba, "Purikka", yang bermaksud "mengisi". Maka resepi puri ini adalah resepi yang telah berusia beribu tahun lamanya.


Puri sebenarnya adalah makanan ringan yang paling popular waktu sarapan pagi atau pun minum petang paling digemari rakyat negara India, Nepal, Pakistan dan Bangladesh, begitu hebat resepi puri ini. Hidangan Puri adalah makanan dalam kategori roti (goreng) seperti roti Nan, capati atau Roti Prata (canai) atau Makanan Barat "Tortillas". Ia dijamu dengan berbagai gulai atau pun sambal yang istimewa. Di negara Kita, sambal tumis ikan bilis atau pun sambal sardin boleh digunakan sebagai pencicah puri yang amat lazat. Tak perlulah ikut sangat resepi makanan India yang kebanyakan 'ala vegetarian itu. Kalau makan bersama dengan kari daging cincang masak itam mamak penang yang pekat melekat lagi sedap. 



Puri di negara ini amat digemari oleh masyarakat keturunan India. Apa yang mamak haji perhatikan penyediaan puri di restoren-restoren India di negara ini berbeza dengan puri di India. Puri di sini semasa panas lembut, kembang dan gelembung tetapi bila sejuk ia keras, liat dan menjadi leper seperti roti canai, maka untuk menutup kelemahan dalam menyediakan masakan resepi ini, kebanyakan restoren India, melembabkan puri supaya lembut dengan melapik dua keping puri diantara dua keping puri diletakan masakan kentang kurang pedas. Maka bentuk puri asal tidak lagi kelihatan. Ramai dari kalangan masyarakat India di negara ini kenal puri yang yang telah di'sandwich'kan dengan sambal kentang. Jadi jangan salah faham dengan respi mamak haji ini yea.




RESEPI MASAKAN INDIA: PURI




Bahan-Bahan Yang Diperlukan:



2 cawan (cup) tepung gandum.


1 - 2 sudu besar (tbsp) minyak masak.


1 sudu kecil susu tepung (sekiranya anda ingin puri lembut dan berlemak).


1/2 sudu kecil (tsp) gula.


1/4 sudu kecil (tsp) garam.


Air suam secukup untuk membuat doh seperti roti canai.



CARA-CARA MEMBUAT DOH:



1. Masukkan tepung gandum, tepung susu, garam dan gula dan minyak masak dalam sebuah bekas. Adunkan semua bahan-bahan ini supaya rata.



2. Masukan sedikit demi sedikit air suam dan uli tepung. Uli tepung sehingga anda mendapat doh seperti doh canai. Doh yang baik licin permukaan yang licin dan tak berlekit ditangan.



3. Biarkan doh tersebut di selimuti kain yang lembab selama 20 minit.



4. Bahagi-bahagikan doh itu beberapa bentuk bebola sama saiz yang berukuran sebiji buah lemon. (saiznya separuh dari saiz bebola roti canai atau capati. Titiskan beberapa titis minyak masak atas papan peleper (supaya tidak melekat) dan leperkan bentuk bulat bulat yang tebalnya sama ketebalan roti capati. Sekiranya anda tidak mempunyai papan dan kayu peleper (roller), anda boleh uli di atas kertas plastik dengan menggunakan botol bulat yang berbalut dengan plastik. Kalau mampu, dapatkan sebuah set peleper doh tepung yang sangat berguna di dapur anda.



5. Panaskan minyak dalam kuali dan mula goreng puri.Untuk gorengan yang terbaik sila baca tip-tip yang mamak haji berikan sejeap lagi.




Blog saya satu lagi yg boleh dilawati: http//jasminshahab205.blogspot.com

RESEPI AYAM MASAK BAWANG BEREMPAH

share dari link fb ~Mamak Haji

RESEPI AYAM MASAK BAWANG BEREMPAH.

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam berat dalam 1.6 - 1.8kg, potong 12 ketul dibasuh dan bersihkan.
3 biji Bawang Merah labu dihiris halus
1 -2 sudu besar Serbuk Cili ikut kepedasan yang suka.
1/2 sudu kecil Serbuk Jintan Manis.
1 sudu kecil Serbuk Jintan Putih.
2-3 sudu besar Rempah Kari (daging).
1 sudu besar Sos Tiram.
1 sudu besar Sos Cili.
1 sudu besar Sos Tomato.
2 biji bawang merah labu dikisar halus dan jadikan airnya 1/2 balang pengisar. Boleh tambah sekiranya anda inginkan kuah yang lebih sedikit.
1 sudu besar pes bawang putih-halia.
1/2 sudu kecil serbuk garam masala,
2 kpg kayu manis, 5 buah pelaga, 7 cengkih dan 3 bunga lawang.
1 helai daun pandan dipotong 2 inci.
2 sudu besar gula pasir.
Garam secukup rasa.
Cili merah dipotong memanjang (hiasan).
Daun Kari (hiasan).

CARA-CARA:

1. kupas bawang merah labu, hiris halus dan goreng. Bila warna bawang bertukar kepada warna perang keluarkan dari kuali dan sejukkan. Bawang goreng tak perlu ranggup agak kering sudah memadai. Minyak bekas gorengan di simpan untuk menumis rempah kelak. Nota: Untuk pengetahuan, sekiranya ingin menghasilkan bawang goreng yang rangup boleh dihasilkan dengan mengeringkan terlebih dahulu hirisan bawang di cahaya matahari dan goreng.

2. Ketulan ayam telah dibasuh, masukkan garam dan serbuk kunyit. Ketulan ayam yang digoreng jangan terlalu masak sehingga garing. Gorengan perlu 3/4 masak kerana 1/4 lagi akan masak semasa masak dengan campuran rempah. Selepas goreng, asingkan.

3. Panaskan kuali, dan masukkan minyak bersama dengan minyak gorengan bawang. Bila minyak panas masukkan rempah empat serangkai. Masukkan daun pandan, daun kari dan masukkan pes halia bawang putih. Bila haruman naik kecilkan api dapur dan masukkan kesemua rempah-rempah di atas dengan buat pes dulu (masukkan sedikit air pada serbuk rempah). Bila bau rempah mula mengeluarkan haruman masukan air bawang dan besar sedkit api dapur. Bila air bawang bersama rempah mula didih, masukkan sos cili, sos tiram dn sos tomoto.

3. Kecilkan api dapur dan masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukan semua ketulan ayam yang telah goreng tadi. Kacau rata untuk kuah rempah bersalut pada ayam goreng. Masukkan bawang goreng dan kacau lagi untuk bawang goreng sebati pada ketulan ayam. Biarkan ayam masak 1/4 bahagian lagi. Ia cuma memerlukan sekitar 10-15 minit saja dengan api yang kecil. Bila wap mula reda, matikan api dapur dan masukkan kedalam tray hidangan.

4. Taburkan cili merah yang dihiris dan juga daun kari yg telah goreng di atas hidangan anda

Blog saya satu lagi yg boleh dilawati: http//jasminshahab205.blogspot.com

Sotong Sumbat

share dari link fb ~Rahsia Hawa
 
Sotong Sumbat 

bahan-bahannya :

8 ekor sotong sederhana saiznya (dibersihkan) 
2-3 biji telur 
1 keping tauhu basah (dilenyek) 
sedikit udang basah (dicincang) - optional 
1/2 labu bawang besar (dihiris dadu) - optional 
sedikit serbuk lada sulah 
5 biji bawang merah (dikisar) 
2 ulas bawang putih (dikisar) 
1 sudu makan udang kering (dikisar) 
3 sudu makan cili giling 
1 sudu makan serbuk kari ikan (bancuhkan dengan sedikit air) 
sedikit serbuk kunyit 
1 tangkai daun kari 
sedikit kicap pekat 
sedikit kicap manis 
sedikit air asam jawa 
garam dan gula secukup rasa 

Cara-cara :
Bancuhkan telur bersama sedikit garam, lada sulah, tauhu dan udang. Kemudian goreng hingga kering. Jika berair, toskan. Ketepikan. 
Lumurkan sotong dengan garam dan kunyit. Kemudian sumbatkan dengan inti telur tadi sampai habis. Sematkan dengan lidi. (gorengkan sebentar dalam 1 minit, kemudian buka lidinya supaya masa menumis nanti isinya tak terkeluar) 
Sementara itu, tumis bahan-bahan kisar dan daun kari hingga wangi. Masukkan cili giling dan rempah kari. Kacau hingga pecah minyak. 
Masukkan kicap pekat, kicap manis, garam, gula dan air asam jawa. Kacau lagi hingga sebati. 
Akhir sekali masukkan sotong. Kacau hingga kuahnya pekat. 
Angkat dan hidangkan.

selamat mencuba 

Blog saya satu lagi yg boleh dilawati: http//jasminshahab205.blogspot.com 

25 August 2014

INFO RASA: KHASIAT SAYUR SAWI

share dari link fb ~Rasa

INFO RASA: KHASIAT SAYUR SAWI

Anda suka makan sawi? Tahukah anda sawi ada pelbagai khasiat. Antaranya ialah: 

1. SUMBER VITAMIN K 
Vitamin K membantu dalam pembekuan darah, mencegah penyakit seperti penyakit jantung & angin ahmar, menjaga tulang dari proses osteoporosis, mencegah kanser, mencegah penyakit alzheimer dan mengawal kadar gula dalam darah.

2. TINGGI VITAMIN A
Vitamin A sangat penting dalam menjaga kornea mata agar sentiasa sihat.

3. MENGANDUNGI VITAMIN C
Sawi juga berperanan dalam pembentukan kolagen interselular.
Kandungan vitamin c dalam sawi membantu penyembuhan luka serta daya tahan tubuh melawan infeksi dan stres.

4. MENGANDUNGI FOLAT
Sawi juga kaya dengan folat. Sumber ini amat penting bagi mengatasi anemia yang sering terjadi pada ibu hamil.

5. KAYA DENGAN SERAT DAN MINERAL
Sawi kaya dengan serat dan mineral. Ia mampu menurunkan kadar kolesterol dan gula dalam darah serta mencegah diabetes serta kanser kolon. Kandungan seratnya juga mengelakkan anda dari sembelit. #Karangkraf

Gambar hiasan: xinfully

Blog saya satu lagi yg boleh dilawati: http//jasminshahab205.blogspot.com